Το Δημόσιο πνίγεται στα χρέη: 3,5 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

Το συνολικό χρέος των δημοσίων φορέων και της εφορίας αυξήθηκε κατά 705 εκατομμύρια ευρώ

Τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το συνολικό ποσό των οφειλών ξεπέρασε τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληρωμές προς τους πιστωτές έχουν σχεδόν σταματήσει.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η αδυναμία εντοπισμού των δικαιούχων (π.χ. προμηθευτές, φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφές φόρων). Επιπλέον, το συνολικό χρέος των δημοσίων φορέων και της εφορίας αυξήθηκε κατά 705 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, ενισχύοντας τους φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο μέλλον.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 231 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από  88 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2023

• 354 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 149 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

• 687 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 287 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 1,255 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 344 εκατ. ευρώ.

• 298 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 162 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2023

• 682 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Σημειώνεται ότι από το ανωτέρω ποσό τα 230 εκατ. ευρώ  δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Οκτώβριο είχε φθάσει όπως προαναφέρθηκε στα 682 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων 272 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, τα 294 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους, ενώ 111 εκατ. ευρώ κατατάσσονται στα μη φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Εφορία οφείλει να επιστρέψει συνολικά 682 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογούμενους. Από αυτό το ποσό, τα 137 εκατομμύρια ευρώ έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν πέραν των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος και θεωρούνται ληξιπρόθεσμα.

Ένα μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται σε εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιεί η Εφορία για την αποφυγή φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, οι επιστροφές φόρου που αφορούν τα Τελωνεία (ΕΦΚ, ΦΠΑ για βιομηχανίες, ξενοδοχεία κ.λπ.) έχουν διαφορετικές διαδικασίες και συχνά καθυστερούν περισσότερο.
Τι αλλάζει;

Την ίδια ώρα η Εφορία προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής φόρου, τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε μια λίστα με επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν «καθαρή» φορολογική ιστορία. Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν τις επιστροφές τους άμεσα.
Σε γενικές γραμμές παρόλο που υπάρχουν καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου, η Εφορία λαμβάνει μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση. Η δημιουργία της «Χρυσής Λίστας» είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις με καλή φορολογική συμπεριφορά να λαμβάνουν τις επιστροφές τους πιο γρήγορα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ