Επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης όταν κλείσει η «κάνουλα» χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης βλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Η εκτίμηση αυτή έρχεται ως συνέχεια άλλων αντίστοιχων προβλέψεων από θεσμικούς φορείς για επιβράδυνση από 1% έως 1,5% από το 2027 και έπειτα. Ο επικεφαλής του Γραφείου, Ιωάννης Τσουκαλάς, εκτιμά πως με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επιτυγχάνεται μια μικρή αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω των επενδύσεων που γίνονται, αν και αυτή δεν αφορά όλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν επιδεικνύουν ζήτηση για τα δάνειά του, εξαιτίας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
Ακόμα παραπέρα αναφέρεται πως, όταν η ανάπτυξη μετά το πέρας του Ταμείο Ανάκαμψης επιβραδυνθεί, θα απαιτούνται υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να βελτιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (καθώς η έξοδός μας στις αγορές μάς εκθέτει περισσότερο σε διακυμάνσεις), με τον κ. Τσουκαλά να αναφέρεται στα ψιλά γράμματα των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι αναφέρουν πως το οικονομικό μας μοντέλο στηρίζεται κυρίως σε δύο πυλώνες, στον τουρισμό και στη ναυτιλία – μεταφορές, ενώ επισημαίνει πως την επόμενη ημέρα του Ταμείο Ανάκαμψης οι οίκοι «δεν βλέπουν πως θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τρόπο συστηματικό και δυναμικό».
Σαν αντιπρόταση, προκρίνεται η ανάπτυξη άλλων παραγωγικών τομέων, όπως είναι η μεταποίηση. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία αναφέρει πως χρειάζονται τουλάχιστον επτά με δέκα χρόνια για να φτάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα, πολλώ δε μάλλον στους μέσους όρους της Ευρωζώνης, που είναι ακόμα υψηλότεροι. Ο λόγος για αυτό είναι πως κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας «οι απώλειες ήταν τερατώδεις», καθώς «αυτό που συνέβη προσομοιάζει σε έναν πόλεμο», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς. «Το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν 21.000 ευρώ το 2007. Με τις υπάρχουσες υποθέσεις το καλό σενάριο είναι να το φτάσουμε το 2032 και με το πιο συγκρατημένο σενάριο το 2035» συμπλήρωσε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)