Παροχές υπό τη σκιά του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεωρητικά αυτήν την περίοδο γίνονται υπολογισμοί προκειμένου να διαμορφωθούν επιπλέον «κουμπαράδες»

Τα σενάρια καταστρώνονται εδώ και καιρό, αλλά το πολιτικό σκηνικό εντός Ελλάδος και οι διεθνείς εξελίξεις μειώνουν την ορατότητα και μεταφέρουν το χρόνο λήψεις αποφάσεων στο παρά πέντε της φετινής ΔΕΘ. Το πακέτο διαλαλείται πως θα έχει αξία 1,5 δις για το 2026 από το οποίο το 1 δις ευρώ προέρχεται από υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ από το περιθώριο που δίνει η ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες η οποία εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επισήμως από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Θεωρητικά αυτήν την περίοδο γίνονται υπολογισμοί προκειμένου να διαμορφωθούν επιπλέον «κουμπαράδες» που είτε σχετίζονται με τον επόμενο χρόνο είτε με κάτι επιπλέον που θα μπορεί να διανεμηθεί φέτος. Το οικονομικό επιτελείο φροντίζει ωστόσο να διατηρεί χαμηλά τον πήχη όλο το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνοντας πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες που ισχύουν δεν αφήνουν πλέον τέτοια ευελιξία ακόμα και αν πηγαίνει καλύτερα η οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως και οι κανόνες απαιτούν έγκριση από την Κομισιόν για επιπλέον παροχές ακόμη και αν υπάρχει υπεραπόδοση, αλλά και πως φέτος υπάρχουν τρία επιπλέον βαρίδια. Το πρώτο είναι διεθνές και σχετίζεται με τους δασμούς Τραμπ και γενικότερα με το γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν είναι σαφές πως θα επηρεάσει την οικονομία, όχι μόνο άμεσα αλλά και έμμεσα, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων σε μεγάλους πελάτες (εμπορικούς και τουριστικούς). Το δεύτερο βαρίδι συνδέεται με τον τουρισμό ο οποίος φέτος δεν έχει την ίδια πορεία με αυτή του 2024 και έτσι το τέλος Αυγούστου είναι μία σημαντική ημερομηνία για να φανούν οι εισπράξεις της σεζόν και η τόνωση που θα προσφέρουν στα κρατικά ταμεία.

Οι τριγμοί ΟΠΕΚΕΠΕ

Το τρίτο βαρίδι και το πιο σημαντικό είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πέρα από την πολιτική του διάσταση έχει και δημοσιονομική, αφού τον Ιούνιο, εκτός από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την νέα έρευνα, ήρθε από τις Βρυξέλλες και το πρόστιμο το 415 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση σε ποια έτη θα το καταχωρήσει ως δαπάνη (επηρεάζοντας αντίστοιχα και το περιθώριο που θα έχει για παροχές). Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτικό επίπεδο, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για παροχές αυτές τις ημέρες καλύπτεται από τη «σκόνη» του σκανδάλου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, με αποτέλεσμα αφενός να μην έχει νόημα οποιαδήποτε διαρροή για μέτρα στήριξης και αφετέρου ο σχεδιασμός και η στρατηγική να αναπροσαρμόζεται.

Εκτιμάται ότι χρειάζεται λίγος χρόνος έως του φανεί από την εξέλιξη των εισαγγελικών ερευνών αλλά και των δημοσκοπήσεων τι μπορεί να επιχειρηθεί ως damage control.  Οι συστάσεις από το οικονομικό επιτελείο είναι για στροφή της δύναμης πυρός σε κινήσεις που θα στηρίζουν ευρύτερα την μάζα ψηφοφόρων. Με επίκεντρο τη στέγαση αλλά και μέτρα που θα αντισταθμίζουν την ακρίβεια (που και πάλι δείχνει τα δόντια της). Σε αυτό το πλαίσιο (και με την ευλογία των Βρυξελλών που ούτως ή άλλως συστήνουν ανάλογες παρεμβάσεις με επαναδρομολόγηση μάλιστα κονδυλίων της ΕΕ) σχεδιάζονται μέτρα  για την τόνωση της ζήτησης αλλά και της προσφοράς ακινήτων.

Εκτός οι επιχειρήσεις

Παράλληλα καταγράφονται τα μέτρα τα οποία… απορρίπτονται γιατί δεν χωρούν στο λογαριασμό. Τα μέτρα αυτά συνδέονται κυρίως με την επιχειρηματικότητα. Θεωρείται αδύνατη μία σημαντική παρέμβαση στα «χαράτσια» των επαγγελματιών, στον ΦΠΑ, αλλά και μία γενική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Αντιθέτως, στο τραπέζι παραμένει η μείωση των φορολογικών συντελεστών ( κυρίως των μεσαίων συντελεστών), όπως και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για μείωση ή κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μείωση ή κατάργηση προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων αλλά και πολλές παρεμβάσεις για τα σώματα των ένστολων.

Advertisement 2
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ