Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κινείται εκ νέου προς τον εμπορικό προστατευτισμό, με την προτεινόμενη επιβολή δασμών 30% να αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγικές οικονομίες της Αναδυόμενης Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA).
Όπως επισημαίνει η UBS, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη σύνθεση των εξαγωγών της προς την αμερικανική αγορά όσο και στη χαμηλή της βιομηχανική δυναμική.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Σύμφωνα με έκθεση της UBS, περίπου το 60% των ελληνικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπίπτει στο νέο καθεστώς δασμών. Η Ελλάδα τοποθετείται στην τρίτη θέση σε βαθμό έκθεσης, μετά την Ουγγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο μέσος δασμολογικός συντελεστής εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί στο 20% έως 30%, επιφέροντας αύξηση του κόστους και πιθανή απώλεια μεριδίου στην αμερικανική αγορά.
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΕΠ
Η UBS προβλέπει ότι οι συνέπειες των νέων δασμών θα γίνουν αισθητές το 2026, οπότε και το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα δεχθεί πλήγμα της τάξης των 0,15 ποσοστιαίων μονάδων.
Αν και το μέγεθος της επίπτωσης φαίνεται περιορισμένο, αποτελεί αποτέλεσμα τόσο άμεσων επιδράσεων (π.χ. μείωση εξαγωγών) όσο και έμμεσων, όπως η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας.
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας σχετίζεται με τρεις κύριους παράγοντες, σύμφωνα με την έκθεση της UBS:
Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως αγαθά χαμηλής στρατηγικής σημασίας, όπως αγροτικά και χημικά προϊόντα, που δεν εξαιρούνται από τους δασμούς.
Η εγχώρια αγορά παρουσιάζει περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης των προϊόντων που θα χάσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο διμερών διαπραγματεύσεων λόγω της κοινής εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η UBS υπογραμμίζει την ανάγκη ενεργοποίησης τριών παραμέτρων:
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για διεκδίκηση εξαιρέσεων ή αποζημιώσεων.
Διεύρυνση των εξαγωγικών αγορών με έμφαση σε Νότια Αμερική και Ασία.
Αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των εξαγωγών.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις προβλέπονται για την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αντιθέτως, οι συνέπειες για την Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτηρίζονται περιορισμένες, καθώς οι εξαγωγές τους έχουν διαφορετική σύνθεση ή χαμηλότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ.