Το ετήσιο εισόδημα ανά ακίνητο στην Αθήνα φτάνει τα 13.900 ευρώ, με τις premium επιλογές να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος η ανοδική πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία του Ιουλίου επιβεβαιώνουν τη σταθερή της δυναμική. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχαν δημιουργηθεί τον Μάιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό, η αγορά Airbnb αποδεικνύεται ανθεκτική.
Η ροή κρατήσεων παραμένει ισχυρή, οι τιμές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η εικόνα των αφίξεων δημιουργεί συνθήκες πλήρους κάλυψης καταλυμάτων στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς.
Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας AirROI, για την περίοδο Ιουνίου 2024 – Ιουνίου 2025 καταγράφεται μέση πληρότητα 46%, με τη μέση ημερήσια τιμή να διαμορφώνεται στα 111 δολάρια, δηλαδή περίπου 100 ευρώ. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά ακίνητο, πάντα βάσει των ίδιων δεδομένων, προσεγγίζει τα 15.200 δολάρια ή τα 13.900 ευρώ, επίπεδο που θεωρείται ανταγωνιστικό συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία βασίζονται σε μετρήσεις στις αρχές του μήνα, ενώ στηρίζονται και σε κυλιόμενη ετήσια ανάλυση, προσφέροντας έτσι ασφαλές «σήμα» για τη συμπεριφορά της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην «καρδιά» του καλοκαιριού, αλλά και προοπτικά για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ 22%
Σε ό,τι αφορά πάντα την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η Ελλάδα συνολικά καταγράφει μία από τις πιο έντονες αυξήσεις κρατήσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανάλυση της AirDNA, για το διάστημα Ιούνιος – Αύγουστος 2025 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα παρουσιάζουν αύξηση κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Η άνοδος αυτή προέρχεται κυρίως από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, και αποτυπώνεται τόσο στις απευθείας κρατήσεις όσο και μέσω συνεργαζόμενων tour operators. Και αυτό γιατί η εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης των τουριστών στην Ελλάδα ως ασφαλή και αξιόπιστο προορισμό έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου της χώρας μετά και από την πανδημία.
Η έντονη τουριστική κινητικότητα επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Για τον Ιούνιο του 2025 καταγράφηκαν 4,5 εκατ. διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από χώρες του εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2024.
Για τον Ιούλιο οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 5,28 εκατ., αυξημένες κατά 4,2% σε ετήσια βάση, ενώ για τον Αύγουστο προβλέπονται 5,34 εκατ. αφίξεις, μια αύξηση της τάξης του 4,7%. Τα νούμερα αυτά είναι ένα σημαντικό εχέγγυο για τη διατήρηση της υψηλής πληρότητας των καταλυμάτων, επιτρέποντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις να λειτουργήσουν σχεδόν στα όρια της χωρητικότητάς τους.
Ωστόσο, αν και η εικόνα είναι συνολικά θετική, δεν είναι όλα τα σημεία της χώρας ίδια. Ορισμένες περιοχές καταγράφουν αισθητά υψηλότερες τιμές και αποδόσεις, κυριαρχώντας στη σχετική λίστα με τις ακριβότερες αγορές Airbnb.
Στη Μύκονο, για παράδειγμα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης το φετινό καλοκαίρι φτάνει τα 325 ευρώ. Στη Σαντορίνη και ιδιαίτερα στην Οία η μέση τιμή κυμαίνεται στα 290 ευρώ, ενώ στην Πλάκα της Αθήνας η μέση ημερήσια τιμή αγγίζει τα 168 ευρώ. Αλλες περιοχές με υψηλές επιδόσεις είναι η παλιά πόλη των Χανίων και η Νάουσα της Πάρου, όπου οι τιμές κυμαίνονται γύρω από τα 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Οπως επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου μιλώντας στην «DEALnews», αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαφοροποιήσεις είναι ο τύπος καταλύματος, η εμπειρία του οικοδεσπότη, η δυνατότητα self check-in, η ποιότητα των φωτογραφιών που αναρτούνται στις πλατφόρμες, αλλά και η σύνδεση με υπηρεσίες concierge ή τοπικά δίκτυα παροχών. Ειδικά στα premium ακίνητα, η απόδοση ανά εβδομάδα υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα 2.000 ευρώ, καθιστώντας τη μία αρκετά επικερδή επαγγελματική δραστηριότητα.
Κ.Α.
Αδυναμίες και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο επαγγελματισμός αυτός συνοδεύεται και από αυξανόμενες προκλήσεις. Ο ανταγωνισμός εντείνεται, το κόστος συντήρησης ανεβαίνει, ενώ η διαθεσιμότητα προσωπικού καθαρισμού και τεχνικής υποστήριξης σε μικρά νησιά παραμένει ένα διαχειριστικό ζήτημα για αρκετούς ιδιοκτήτες. Παράλληλα, οι μικρότεροι «παίκτες» της αγοράς, που διαθέτουν ένα ή δύο ακίνητα, εκφράζουν ανησυχία για την απόδοση εκτός της υψηλής περιόδου, ειδικά όταν έχουν επενδύσει με δανεισμό ή σε τουριστικά σημεία περιορισμένης προβολής.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η φετινή σεζόν βρίσκει τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σταθερή ανοδική πορεία, καθώς η πληρότητα παραμένει ψηλά, οι τιμές ενισχύονται και οι αφίξεις αυξάνονται. Το μοντέλο έχει παγιωθεί στην τουριστική οικονομία της χώρας, αλλά πλέον αναζητεί και σταθερούς κανόνες παιχνιδιού, καθώς το νομικό πλαίσιο διαρκώς αλλάζει, ενώ η αγορά υπομένει περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρόσφατης διάταξης, η οποία έρχεται να κατοχυρώσει νομικά την υποχρέωση υποβολής ξεχωριστού τέλους επιτηδεύματος για κάθε ξεχωριστό κατάλυμα της ίδιας εταιρίας βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη στιγμή που εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής του STAMA στην ολομέλεια του ΣτΕ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025)