Μετατάξεις η κυβερνητική «συνταγή» στα λιμάνια

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το σχέδιο αποκρατικοποίησης των δυο μεγάλων λιμανιών, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

 

Σε μια προσπάθεια να τερματίσει την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώξει να προχωρήσει σε μετατάξεις εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

Κι ενώ η κυβέρνηση καλείται να κατευνάσει την δυσαρέσκεια των λιμενεργατών, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ αναμένεται να επικυρώσει τη σύμβαση παραχώρησης με την οποία η Cosco θα κληθεί να λειτουργήσει το λιμάνι.

 

Η τροπή που έχει πάρει το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια και ειδικά σε εκείνο της Θεσσαλονίκης καταστροφικές. Εχει μάλιστα ζητήσει ήδη από τις διοικήσεις των δύο εισηγμένων να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα για να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία τους, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, δεν προτίθεται να ανοίξει μέτωπο εναντίον των εργαζομένων.

 

Οι μετατάξεις


Η πιθανότητα να προχωρήσει το θέμα των μετατάξεων εργαζομένων συζητήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και σε ποιο εύρος οι εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, σε επιστολή του προς τα συνδικάτα, με τα οποία συναντήθηκε την Πέμπτη, αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται, ύστερα από αιτήματα, νομοθετική ρύθμιση για την παροχή στους εργαζομένους του ΟΛΠ Α.Ε. και του ΟΛΘ Α.Ε. δυνατοτήτων μετάταξης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με τη δέσμευση πως το αναγκαίο σχέδιο θα ανακοινωθεί το συντομότερο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Σε κάθε περίπτωση, βολεύει τους επενδυτές, οι οποίοι θα βρεθούν με μειωμένο μισθολογικό κόστος με το…καλημέρα. Σημειώνεται ότι από τη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπεται η διατήρηση του ισχύοντος γενικού κανονισμού προσωπικού.

 

Η σύμβαση παραχώρησης


Αφού εγκριθεί η σύμβαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση, θα ακολουθήσει η ψήφισή της από τη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα. Επόμενο βήμα είναι η σύγκληση της τακτικής Γ.Σ. του ΟΛΠ στις 30 Ιουνίου, στην οποία, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης και της συμφωνίας μετόχων από τη Βουλή, μπορεί να αναλάβει επίσημα τον ΟΛΠ ο νέος επενδυτής. Διαφορετικά, θα χρειαστεί αυτό να γίνει σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ