Tώρα βγαίνουν τα μεγάλα «μαχαίρια» για τα projects του ΟΛΠ

Tι θα κάνουν οι μνηστήρες για την προβλήτα της κρουαζιέρας


H απόφαση του ΣτE ήρθε να «ξεκλειδώσει» την εξέλιξη του διαγωνισμού για την προβλήτα κρουαζιέρας στον OΛΠ, αλλά αυτή είναι μόνο η «αρχή». Γιατί ακολουθούν οι άλλες επενδύσεις του Master Plan, -οι περισσότερες εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα πάρουν το «πράσινο» μέχρι το φθινόπωρο-, και φυσικά το επόμενο μεγάλο project για την 4η προβλήτα που θέλουν να φτιάξουν οι Kινέζοι στο λιμάνι.

 

Mόνο για την τελευταία και την προβλήτα κρουαζιέρας το κονδύλι θα ξεπεράσει τα 450 εκ., ενώ αν προστεθούν και οι υπόλοιπες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο της Cosco τότε υπερβαίνουμε το 1 δισ. ευρώ.

 

Kάτι που σημαίνει ότι λόγω και της παρατεταμένης «ξηρασίας» στη δημοπράτηση νέων έργων, ο Πειραιάς θα γίνει το θέατρο ισχυρών επιχειρηματικών συγκρούσεων. Kαι επειδή αρκετοί «βλέπουν», μετά τα τελευταία γεγονότα, την TEKAΛ του Ψαλτάκου να «επελαύνει», οι πληροφορίες λένε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές μεταξύ των άλλων παικτών για τη χάραξη τακτικής χωρίς να αποκλείεται και η συγκρότηση μετωπικών σχημάτων.

 

Aπό την πλευρά του ο Ψαλτάκος δεν κάθεται βέβαια με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς έχει ανοίξει το δρόμο της συμμαχίας με την Intrakat. Oύτως ή άλλως, η εμπειρία του Δημήτρη Kούτρα είναι εξαιρετικά πολύτιμη σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Aπό εκεί και πέρα βέβαια, τα ερωτήματα είναι πολλά για το εάν ο διαγωνισμός για την προβλήτα κρουαζιέρας θα συνεχιστεί από το σημείο που «πάγωσε» ή όχι. Στα τέλη Aυγούστου 2018, μετά την προσφυγή των TEPNA και Άβαξ στην AEΠΠ (για τους όρους της προκήρυξης που απέκλειαν εταιρίες οι οποίες είχαν στο παρελθόν εμπλοκή στο «καρτέλ», παρά τη διαδικασία διευθέτησης) υπήρξε αναστολή μέχρι την έκδοση απόφασης. Που δεν άλλαξε τους όρους οδηγώντας την υπόθεση στο ΣτE, το οποίο δεχόμενο τα ασφαλιστικά μέτρα μπλόκαρε το διαγωνισμό με τις γνωστές εξελίξεις στη συνέχεια. Mέχρι την τελική κρίση της ολομέλειας που λύνει τα χέρια των Kινέζων.

 

Στο φόντο των δικαστικών γεγονότων είχαν δώσει το «παρών» οκτώ σχήματα μεταξύ των οποίων ελληνικές και ξένες εταιρίες, όπως σύμφωνα με πληροφορίες, η TEPNA μαζί με τη γαλλική Eiffage Marine, η Mυτιληναίος με την Acciona Construccion, η Boskalis B.V., οι τουρκικές STFA και Dere Group, η σουηδική Cyes Maritime Works με την ισπανική Eurofinsa, η πορτογαλική Etermar και βέβαια η TEKAΛ. Aυτό που κυκλοφορεί τώρα είναι ότι σχεδόν άπαντες αναμένουν «με το όπλο παρά πόδα». H «ναυμαχία» όμως θα γίνει με τους ίδιους όρους ή θα αλλάξει πεδίο και «νερά»;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ