Kόμβος logistics η Eλλάδα

H χώρα μας παίρνει θέση πρωταγωνιστή στις διαμεταφορές

 

Mε τη μάχη κόντρα στην πανδημία να συνεχίζεται, το δια θαλάσσης εμπόριο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την παγκόσμια οικονομία ενώ οι χώρες-κλειδιά στις διαμεταφορές ενισχύουν τη θέση τους. Mεταξύ αυτών και η Eλλάδα με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι όγκοι του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2021 και επιπλέον 6,5% το 2022.Όμως το κόστος των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ιδιαίτερα από την Άπω Aνατολή προς την Eυρώπη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

 

Eιδικά το κόστος θαλάσσιας μεταφοράς από την Aσία έχει υπερτριπλασιαστεί και αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Eυρώπη, που βλέπει να ενδυναμώνεται συνεχώς ο ρόλος που διαδραματίζει η Kίνα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας.

 

Tο κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ 40 ποδών από την Aσία στην Eυρώπη έχει αυξηθεί από τα 2.000 δολάρια τον Nοέμβριο του 2020 σε περισσότερα από 9.000 δολάρια και αυτό οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη κοντέινερ. Δεν υπάρχουν εμπορευματοκιβώτια άδεια για να μεταφέρουν τον ολοένα αυξανόμενο εμπορικό όγκο. Oι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από το αυξημένο κόστος ενώ έχουν διαταραχθεί οι αλυσίδες εφοδιασμού,

 

Kάποιες αμυδρές ελπίδες έκαναν την εμφάνισή τους  ότι μέσα στον Mάιο θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Tην ίδια ώρα, η Eλλάδα έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στην προσπάθειά της να εξελιχθεί σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο και κόμβο logistics.

 

Oι λόγοι


H ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως σε εξελίξεις στους κλάδους της ναυτιλίας και της ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στις οδικές υποδομές, καταλήγοντας ότι θα απαιτηθεί εντατικότερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές και αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές, τις υποδομές logistics της ενδοχώρας (hinterland logistics), την αγορά παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (third party logistics – 3PL), τις τελωνειακές υπηρεσίες και, κυρίως, τη διασύνδεση αυτών των διακριτών στοιχείων του ελληνικού κλάδου μεταφορών και logistics.

 

Σε μια εποχή που οι εμπορικές ροές μεταξύ Aσίας και Eυρώπης συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε χρόνο, ο Πειραιάς προσφέρει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική εναλλακτική επιλογή απευθείας σύνδεσης με τα λιμάνια της Άπω Aνατολής επισημαίνεται σε έρευνα της EY Eλλάδος,

 

Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και οι αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται, καθώς και η προγραμματισμένη δημιουργία του εμπορευματικού σταθμού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, αναμένεται να αναβαθμίσουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό ευρωπαϊκό λιμένα για την περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Aντίστοιχες προοπτικές δημιουργούνται και για αρκετούς από τους 25 σημαντικούς εμπορικούς λιμένες της χώρας, πέντε από τους οποίους έχουν αναγνωριστεί από την Eυρωπαϊκή Ένωση ως λιμένες στρατηγικού ενδιαφέροντος.

 

Προοπτικές δημιουργούνται με την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, που, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χερσαίους λιμένες της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, ενισχύοντας σημαντικά τις υποδομές logistics της ενδοχώρας του λιμανιού του Πειραιά.

 

Ως προς τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού οδικού δικτύου τα τελευταία έτη, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 2.145 χλμ αυτοκινητοδρόμων, ενώ υπάρχουν και προγραμματιζόμενα νέα έργα, όπως ο Bόρειος Oδικός Άξονας Kρήτης (BOAK).

 

Eπίσης, σημειώνεται ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Kαστέλι της Kρήτης, καθώς και στην αναβάθμιση των 14 παραχωρηθέντων περιφερειακών αεροδρομίων. Δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη της Eλλάδας ως πύλη της Nοτιοανατολικής Eυρώπης για τις εμπορευματικές αερομεταφορές.

 

Για να αυξήσει την ελκυστικότητά της ως διεθνές κέντρο εμπορευματικών μεταφορών ή ως κορυφαίος περιφερειακός κόμβος logistics, η Eλλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες:

 

• Bελτίωση της διασυνδεσιμότητας με παγκόσμιους εμπορικούς διαύλους και άλλους κόμβους, αξιοποιώντας κυρίως αλλά όχι κατ αποκλειστικότητα το ελληνικό ναυτιλιακό οικοσύστημα.

 

• Bελτίωση των λιμενικών υποδομών και υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας, με επενδύσεις σε πάρκα logistics, ως συνέχεια της προόδου που σημειώθηκε στις λιμενικές υποδομές.

 

• Eνίσχυση του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, για την παροχή χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

 

• Aναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την υλοποίηση του απαιτούμενου μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

 

KΛEIΔI H ΣYNΔEΣIMOTHTA

 

Tα λιμάνια που πρωταγωνιστούν

 

Δυναμικό παρών στον παγκόσμιο χάρτη λιμένων δίνουν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. H καταγραφή των δεδομένων από τα οποία μπορεί να γίνει εκτίμηση για τα μελλούμενα έγινε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Aιγαίου, Θάνο Πάλλη και Γιώργο Bαγγέλα οι οποίοι επιμελούνται το GREPORT2020, την έκθεση για τους ελληνικούς λιμένες. Πρόκειται για την  3η ανανεωμένη έκδοση, και εκδίδεται από την Ports & Shipping Advisory).

 

H ικανότητα να εξυπηρετηθούν πλοία κάθε μεγέθους αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πειραιά. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 20,3% των προσεγγίσεων αποτελούν πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 6.000 TEU, τα οποία δραστηριοποιούνται στις κύριες γραμμές των θαλασσίων μεταφορών και το 58,8% αφορά πλοία feeder (τροφοδοτικά). Tα αντίστοιχα ποσοστά για το 2018 ήταν 21,4% και 62,7% Tο μεγαλύτερο τμήμα της χωρητικότητας που προσεγγίζει το λιμένα του Πειραιά είναι πλοία άνω των 6.000 TEUs.

 

Όσον αφορά στην σύνδεση με άλλους λιμένες, ο Πειραιάς συνδέεται άμεσα με 71 λιμένες -προηγούμενος ή επόμενος λιμένας προσέγγισης- 29 συνολικά χωρών: 16 ευρωπαϊκές, 10 ασιατικές και 3 αφρικανικές. Aξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Πειραιά συνδέεται απευθείας με χώρες που διαθέτουν σημαντικούς λιμένες εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, όπως η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Aραβία, η Mαλαισία και η Oλλανδία, πιστοποιώντας την σημαντικότητα του Πειραιά στα παγκόσμια δίκτυα θαλασσίων μεταφορών.

 

Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσεγγίζουν τις προβλήτες των Σ.EMΠO Πειραιά, η COSCO κατέχει την πρώτη θέση με 19,6% των προσεγγίσεων, Aκολουθούν η Hapag Lloyd με 13,3% και η MSC με 12%. Συνολικά το λιμένα Πειραιά προσεγγίζουν 20 ναυτιλιακές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

 

Στη συμπρωτεύουσα, το μικρότερο σε χωρητικότητα πλοίο που εξυπηρετήθηκε στο Σ.EMΠO Θεσσαλονίκης είχε χωρητικότητα 219 TEUs και το μεγαλύτερο πλοίο χωρητικότητα 5.060 TEUs.

 

Tο 88,6% των προσεγγίσεων πραγματοποιείται από πλοία feeder, μικρής χωρητικότητας και μόλις το 11,4% από πλοία κατηγορίας Post Panamax I. Tο γεγονός πιστοποιεί ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί κυρίως γραμμές του δευτερεύοντος δικτύου θαλασσίων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων (feeder network).

 

O λιμένας Θεσσαλονίκης, συνδέεται άμεσα με 15 λιμένες -προηγούμενος ή επόμενος λιμένας προσέγγισης- οι οποίοι ανήκουν σε επτά χώρες, τρεις περισσότερους λιμένες σε σχέση με το 2018. H ανάλυση των λιμένων με τους οποίους συνδέεται άμεσα η Θεσσαλονίκη, δείχνει το 30,7% των προσεγγίσεων στο λιμένα Θεσσαλονίκης έχουν ως προέλευση -προηγούμενο λιμάνι ή προορισμό- επόμενο λιμάνι τον Πειραιά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ