Ευρωπαϊκή κυβέρνηση με την «υπογραφή» της Goldman Sachs βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Monde η οποία αναλύει τις σχέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου, του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι με την αμερικανική τράπεζα.
Και οι τρεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανήκουν στο δίκτυο της ευρωπαϊκής «κυβέρνησης Sachs» ενώ υποστηρίζει ότι η τράπεζα έχει εξυφάνει ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής χάρις στους υπόγειους αλλά και δημόσιους δεσμούς της.
Η σειρά…προτεραιότητας
Στην πρώτη θέση φιγουράρει ο Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs την περίοδο 2002-2005. Έγινε συνέταιρος στο ευρωπαϊκό δίκτυό της, υπεύθυνος δημόσιων «επιχειρήσεων και κρατών». Μέρος των καθηκόντων του ήταν να πουλήσει swap με τα οποία θα αποκρύπτονταν μέρος του βασικού δημόσιου χρέους και θα καμουφλάριζε τους ελληνικούς λογαριασμούς.
Έπειτα έρχεται ο Μάριο Μόντι ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του διεθνούς συμβούλου από το 2005 και ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2002, και ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τη «Le Monde», συμμετείχε στα όσα διαπράχθησαν σχετικά με το «μαγείρεμα» των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Ακόμη γίνεται αναφορά και στο όνομα του Πέτρου Χριστοδούλου, πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs, ως διαχειριστή του ελληνικού χρέους.
Άλλα δύο ονόματα φιγουράρουν στη λίστα της εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία, συνέβαλαν στην εκπαραθύρωση του ευρώ. Πρόκειται για τους Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank κι ο Τζιμ Ο Νιλ, ο εφευρέτης του συστήματος BRICS, για τις αναπτυσσόμενες αγορές (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική).
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, ο Ιρλανδός Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος παρέμεινε ένας εκ των βασικών διοικητών της, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην υπόθεση διάσωσης της Ιρλανδίας.
Τέλος, ο Πολ Ντέιτον, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στην Goldman Sachs, είναι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.
Απώλεια δύναμης και επιρροής
Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, σε αντίθεση με όσα προφανή, το δίκτυο επιρροής που βρισκόταν σε ισχυρή θέση πριν ή στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, φαίνεται πως έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της. Στην ουσία, οι παλιές σχέσεις συνενοχής που διατηρούσαν οι πρώην έμπειροι κεντρικοί τραπεζίτες για να κινούν τα νήματα, εμφανίζονται λιγότερο χρήσιμες απέναντι σε πολιτικές προσωπικότητες που φαίνονται αδύναμες μπροστά στην μικρή δημοφιλία των επαγγελματιών οικονομολόγων, οι οποίοι επικρίνονται για την κρίση.
Εκεί που η Goldman Sachs κινούσε τα νήματα, μια σειρά από γεγονότα, όπως η κατάσταση στην Ελλάδα, η κερδοφορία ενάντια στο ευρώ, το σκάνδαλο Abacus , την έστησαν με την πλάτη απέναντι στους πολίτες.
Τα ευρωπαϊκά αφεντικά, όπως τους χαρακτηρίζει, τα βρήκαν «σκούρα» απέναντι στην απαίτηση για διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών. Οι Ευρωπαίοι πελάτες της Goldman Sachs έγιναν πιο απαιτητικοί και διεκδικούν πλέον, και όχι μόνον, το σεβασμό στην ελάχιστη ηθική.
Κι αυτό είναι που πληγώνει την Goldman Sachs, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς η τράπεζα αναδείκνυε πάντα τα στελέχη της, χωρίς ποτέ να αφήνει τις «μάσκες» να πέφτουν. «Γι αυτό άλλωστε οι άρχοντές της κρύβουν κάθε σχέση μαζί της, στις περιπτώσεις που αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις (αυτή είναι η περίπτωση του Μάριο Μόντι, στον οποίο το 2010 ανατέθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο η εκπόνηση μελέτης για την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά)».
Ο Μάριο Ντράγκι βεβαιώνει ότι, παρά το γεγονός πως ανέλαβε από το 2002, δεν έχει καμία σχέση με το «μαγείρεμα» των ελληνικών δημοσιονομικών, που είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα από την ίδια την Goldman Sachs. «Παραιτήθηκε μάλιστα, το 2005, ένα χρόνο πριν η τράπεζα πουλήσει ένα τμήμα των swap στην Εθνική Τράπεζα, την πρώτη εμπορική τράπεζα της χώρας μας, στην οποία ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και σήμερα επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, εργαζόταν ως στέλεχος και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου, Παγκόσμιων Αγορών και Ιδιωτικής Τραπεζικής.