Οι προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση

Κεντρικό ρόλο στην εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών «αναθέτουν» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση, οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

«Σήμερα, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές θα πρέπει να είναι η καθιέρωση της ευρωπαϊκής εποπτείας μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

 

«Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για αποφάσεις προκειμένου να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ασφαλείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν:

 

Κανονισμό με τον οποίο ανατίθενται στην ΕΚΤ διευρυμένες εξουσίες για την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης, με μηχανισμό για την εθελοντική συμμετοχή σε αυτήν των χωρών εκτός Ευρωζώνης.

 

Κανονισμό με τον οποίο εναρμονίζεται ο ισχύων κανονισμός για την ΕΑΤ με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λήψη αποφάσεων από την ΕΑΤ θα παραμείνει ισορροπημένη και ότι η ΕΑΤ θα συνεχίσει να φροντίζει για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

 

Ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η σφαιρική θεώρηση της Επιτροπής για την Τραπεζική Ένωση, η οποία αφορά το ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων και τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, καθώς και τα επόμενα βήματα για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

 

Ορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ευρωζώνη θα ασκούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα αυτές που έχουν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον εντοπισμό κινδύνων που απειλούν την βιωσιμότητα των τραπεζών.

 

Στην ΕΚΤ θα ανατεθεί η αρμοδιότητα έγκρισης της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η εποπτεία όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση, καθώς και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων.

 

Η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να λαμβάνει μέτρα έγκαιρης παρέμβασης όταν μια τράπεζα παραβιάζει, ή υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσει, τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αξιώνοντας από τις τράπεζες να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

 

Η ΕΚΤ θα συνεργάζεται με την ΕΑΤ (ΕΒΑ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας. Ο ρόλος της ΕΑΤ θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος σε σχέση με τον τωρινό της ρόλο: Θα συνεχίσει την εκπόνηση του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων που θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη και θα διασφαλίζει τη συνοχή των εποπτικών πρακτικών σε ολόκληρη την Ένωση.

 

Για τις διασυνοριακές τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός των κρατών μελών που συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (ΕΕΜ), θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υφιστάμενες διαδικασίες συντονισμού εγχώριας εποπτικής αρχής/εποπτικής αρχής υποδοχής. Ως προς τα θέματα για τα οποία η ΕΚΤ θα αναλάβει εποπτικά καθήκοντα, η ΕΚΤ θα ενεργεί ως εγχώρια εποπτική αρχής/εποπτικής αρχής υποδοχής για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

 

Η Επιτροπή προτείνει να έχει συγκροτηθεί ο ΕΕΜ έως την 1η Ιανουαρίου 2013. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό προβλέπεται περίοδος σταδιακής εφαρμογής.

 

Σε πρώτο στάδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα εποπτείας οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ιδίως εκείνων που έχουν λάβει ή ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση.

 

Από την 1η Ιουλίου 2013, θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ όλες οι τράπεζες μεγάλης συστημικής σπουδαιότητας. Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2014, μετά την οποία ο ΕΕΜ θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ