Mε τη σκιά των άσχημων δημοκοπικών επιδόσεων να παραμένει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και με στόχο την επικοινωνιακή αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος αλλά και τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε το νήμα από εκεί που το ‘χε αφήσει πριν από τις μέρες του Πάσχα και προέβη σε ακόμα ένα επιδοματικό σόου παροχών, που, αν μη τι άλλο, είχε έντονο προεκλογικό άρωμα.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Το όχι και τόσο μακρινό 2017 ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ότι «παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της Μεταπολίτευσης». Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε με σθένος ότι «δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους».
Ολα αυτά ξεχάστηκαν αιφνιδίως όμως στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, βλέποντας μια διαρκή φθορά στο κυβερνών κόμμα, επιδιώκουν μέσω μιας επιδοματικής λογικής να μοιράσουν ένα πολύ μικρό μερίδιο από ένα θηριώδες πλεόνασμα, που έφτασε το 2024 στο ποσό των 11,4 δισ., ήτοι 4,8% του ΑΕΠ, ενώ προαναγγέλλουν και νέα μέτρα στην επερχόμενη ΔΕΘ. Η κυβίστηση του πρωθυπουργού στο ζήτημα των επιδομάτων και των υπερπλεονασμάτων είναι ενδεικτική της αναξιοπιστίας που τον διέπει, αλλά και του φόβου που έχει διαχυθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο για τα αποτελέσματα σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε μια λογική παροχών με «δημοσκοπικά» και όχι κοινωνικά κριτήρια, στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν τρόπο να προσελκύσουν εκ νέου τη μεσαία τάξη και τα νεότερα εκλογικά στρώματα, που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις, γυρνούν μαζικά την πλάτη τους στο κυβερνών κόμμα. Βέβαια, η πραγματικότητα σε σχέση με τα κυβερνητικά πανηγύρια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το λεγόμενο υπερπλεόνασμα, εξαιτίας του οποίου προέκυψαν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, δεν είναι παρά μια ελάχιστη επιστροφή ενός υπέρογκου ποσού που αντλήθηκε κατά κύριο λόγο από τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα μέσω του ΦΠΑ.
Ασφυκτικό πρέσινγκ σε υπουργούς για άμεσα αποτελέσματα
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να εκπέμψουν σήμα ενότητας και συσπείρωσης μετά τα εσωκομματικά επεισόδια του προηγούμενου διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει εκ νέου τις επισκέψεις σε υπουργεία, οι οποίες διακόπηκαν από τις πασχαλινές διακοπές. Μετά το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές στα «γαλάζια» υπουργεία, θέλοντας να πρεσάρει τους υπουργούς του, αλλά και να δείξει ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντας. Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία στους υπουργούς να φροντίζουν για την επίλυση όσο το δυνατόν περισσότερων μικρών αλλά σημαντικών για την κοινωνία προβλημάτων, καθώς και να επιταχύνουν την υλοποίηση μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού για όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά και άλλες πολιτικές που θα συμβάλουν δραστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Mια ξεχωριστή περίπτωση δείχνει να είναι, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχε κορυφωθεί με την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, παραμένει, καθώς έπειτα από τρεις εβδομάδες το ραντεβού των δύο δεν έχει επανασχεδιαστεί.
Αιφνιδιασμό με κάλπες προτείνουν συνεργάτες του Μητσοτάκη
Οι κινήσεις, πάντως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι θέλει να κάνει μια επικοινωνιακή ρελάνς, ενώ οι εισηγήσεις στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό συνεχίζονται. Με βασικό επιχείρημα τη διαλυτική κατάσταση στην Κεντροαριστερά, κάποιοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να προλάβει τις όποιες πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης. Προς το παρόν η μόνη ευδιάκριτη απειλή που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι διαρροές προς τα δεξιά της, που όμως, αν συνεχιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανέλπιστου ντέρμπι. Εάν προκύψει και στα αριστερά της Ν.Δ. ένας υπαρκτός πόλος, τα προβλήματα θα αυξηθούν, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα κι αν σκαρφιστούν στο Μαξίμου, ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει ανέφικτος. Πιο πιθανό δείχνει η Ν.Δ. να δει περαιτέρω μείωση των ποσοστών της. Ομως ο πρωθυπουργός δεν νιώθει σίγουρος για τις συνέπειες μιας πρόωρης εκλογικής μάχης, που, όπως κι αν παρουσιαστεί, θα φέρει πλατιά τη στάμπα της συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)