Η αφωνία του Μαξίμου δεν αρκεί για να κρύψει τα εσωκομματικά ρήγματα της Ν.Δ. από την κινητικότητα Σαμαρά – Καραμανλή
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Με φόντο μια παρατεταμένη κρίση αντιπροσώπευσης, που γίνεται εύκολα ορατή στα δημοσκοπικά ευρήματα, και με πρωταγωνιστές δύο πρώην πρωθυπουργούς, που ομολογουμένως είχαν εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο μέσα σε κλίμα κοινωνικής απαξίωσης, τα σενάρια μιας πιθανής επιστροφής τους αναζωπυρώνονται.
Στην «δεξιά πολυκατοικία» το πρόσφατο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά πυροδότησε νέα επεισόδια, καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το εκτενές άρθρο του κ. Σαμαρά ερμηνεύτηκε κατά πολλούς ως προάγγελος δημιουργίας ενός νέου φορέα, με πυξίδα των προγραμματικών αρχών του όσα κατήγγειλε κατά του πρωθυπουργού. Με έμφαση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και με ευδιάκριτο συντηρητικό ιδεολογικό στίγμα, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο «φωτογράφισε» ως αναντίστοιχο των διεθνών προκλήσεων, υποχωρητικό σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, αλλά και υπαίτιο για την ιδεολογική μετάλλαξη της Ν.Δ. και τη συνεχή στροφή της προς το πολιτικό κέντρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έγραψε πρώτη η εφημερίδα «δημοκρατία», ο πρώην πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση της δημιουργίας κόμματος και μάλιστα έχει εξασφαλίσει ήδη τους πρώτους του χρηματοδότες. Το νέο εγχείρημα φέρεται ότι έχει ως προμετωπίδα την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες του συντηρητικού χώρου, με έμφαση στα εθνικά ζητήματα, στη δημόσια ασφάλεια και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας. Σύμφωνα με πηγές του πρώην πρωθυπουργού, ο στόχος δεν είναι απλώς η καταγραφή εκλογικής δύναμης, αλλά η διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης διακυβέρνησης, με επίκεντρο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Δεδομένα η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά εκτιμάται ότι θα επιδράσει καταλυτικά τις ήδη εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες στην Πειραιώς, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα, διαθέτει ισχυρά ερείσματα εντός της Ν.Δ. Στην εξίσωση αυτή προστίθεται και το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Οι συχνές κοινές εμφανίσεις των δύο πρώην ηγετών της Ν.Δ. δίνουν τροφή για ουσιαστική εμπλοκή του Κ. Καραμανλή σε αυτό το νέο εγχείρημα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ο ενδεχόμενος ρόλος του.
Αναμφίβολα ανεπηρέαστες από τις προσεχείς εξελίξεις δεν θα μείνουν και οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις της Δεξιάς και κυρίως τα κόμματα που φαίνεται να δίνουν την εκλογική μάχη για το όριο του 3%, ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς η δημοσκοπική του άνοδος δείχνει να έχει πιάσει «ταβάνι» και μια ενδεχόμενη κάθοδος του Αντώνη Σαμαρά θα ενίσχυε μια λογική κατακερματισμού των ψήφων. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, και τότε η στρατηγική αφωνίας που έχει επιστρατεύσει το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορεί να «κρύψει» ακόμα ένα εσωκομματικό ρήγμα που παραμένει απολύτως ενεργό.
«Σιωπηρή» επιστροφή Τσίπρα, με… όχημα το Ινστιτούτο
Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη η προσπάθεια συγκλίσεων συνεχίζεται, αλλά περιορίζεται κυρίως ανάμεσα στους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕ.ΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη δημοσκοπική στασιμότητα, δεν δείχνει διατεθειμένο να μπει σε τέτοιου είδους συζητήσεις, τουλάχιστον υπό την παρούσα ηγεσία, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας δεν δείχνει ένθερμη για μια τέτοια πρωτοβουλία, επιλέγοντας προσεκτικές συνεννοήσεις, κυρίως με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών. Σε αυτό το πλαίσιο το όνομα που επανέρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο είναι αυτό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο τέως πρωθυπουργός, ακολουθώντας μια διαφορετική στρατηγική από αυτή του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά, τοποθετείται σπανιότερα και οι ομιλίες του έχουν περισσότερο στοιχεία διάλεξης, παρά ευθείας πολιτικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό.
Αν και οι τοποθετήσεις του αποτελούν από μόνες τους είδηση, ανεξαρτήτως περιεχομένου, ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να προχωρά με «όχημα» το Ινστιτούτο που ίδρυσε περίπου πριν από έναν χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 10 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τη 2η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου και το γεγονός αυτό έδωσε τροφή για νέα σενάρια επιστροφής. Ο λόγος είναι ο τέως πρωθυπουργός επέλεξε να «ξεδιπλώσει» την ατζέντα του μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου.
Δεδομένα, θέλοντας και μη, οι χρονικές συμπτώσεις θα εντείνουν έναν νέο γύρο συζητήσεων, που θα επηρεάσει και τη σχεδόν ταυτόχρονη συζήτηση που θα γίνει μέσα στο συνέδριο. Πάντως, ο ίδιος παραμένει προσώρας «ωσεί παρών» στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας αποστάσεις από τα όποια «πηγαδάκια» εμπλέκουν το όνομά του. Το πρόγραμμα της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης, που αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα, θα δώσει ένα σαφέστερο δείγμα των προθέσεων του τέως πρωθυπουργού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/5/2025)