Στην Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Οι πρώτες αποτιμήσεις του ταξιδιού στην Νέα Υόρκη – Υπερβολικές οι προβλέψεις Τσίπρα, τονίζει η Citigroup

 

Σήμερα το απόγευμα θα κατατεθούν, τελικώς, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

 

Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Τα προαπαιτούμενα θα συζητηθούν με την διαδικασία του επείγοντος ως εξής: την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές πρωί και απόγευμα και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια όλη την ημέρα (θα ψηφιστεί το βράδυ).

 

Έτσι, μετατίθεται κατά μια ημέρα η προγραμματισμένη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, η οποία προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από το πρωί.

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων απομένουν ένα-δυο τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

 

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθορισθεί και προβλέπει την έγκριση από το EwG στις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

 

Το ίδιος στέλεχος ανέφερει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διατάξεις πέραν των όσων έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα.

 

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον το προαπαιτούμενο που αφορά την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί τουλάχιστον πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με βάση τις προθεσμίες που έχουν ήδη καθοριστεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων.

 

Επίσης, μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα δεν προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και έτσι η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους είναι επίσης αβέβαιη. To σημαντικότερο μεταξύ αυτών είναι η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

 

Επίσης, προαπαιτούμενο είναι η ενίσχυση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της Αρχής Εσόδων. Εκκρεμεί ακόμη η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονες.

 

Σημειώνεται ότι η απώτατη προθεσμία που έχει ορίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ είναι η 31η Οκτωβρίου.

 

Αν δεν καταστεί δυνατόν να εκταμιευθούν τα χρήματα έως τότε, θα απαιτηθεί νέα έγκριση του Eurogroup, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται.

 

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τα εξής θέματα:

 

– Τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ στο νέο Yπερταμείο. Σε αυτές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ), Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΑΔΜΗΕ.

 

– Την εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, που περιλαμβάνει την εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

 

– Το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

 

Επίσης, νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που θα επιτρέψει την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

 

Τέλος, από τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούν και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς.

 

Οι αποτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων για το ταξίδι στην Νέα Υόρκη


Αισιοδοξία για το θέμα του χρέους, αλλά και ικανοποίηση για τον τρόπου που παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς στο προσφυγικό εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια κατ’ αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο [βλ. σχετικά: Τσίπρας: Παγκόσμια πρόκληση η μεταναστευτική κρίση].

 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον θεωρεί ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

 

Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι «υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα».

 

Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της μετά και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν συγκεκριμένα ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.

 

Όπως σημειώνουν, η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται». «Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων», προσθέτουν.

 

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

 

Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.

 

Citigroup: Υπερβολικές οι προβλέψεις Τσίπρα


Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα [βλ. σχετικά: Τσίπρας: Τέλη του 2016 τα μέτρα για το χρέος] σχολιάζει η Citigroup, χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις του ως υπερβολικές.

 

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ένα πρώτο τεστ στις αγορές το 2017 και σχεδιάζει πλήρη επιστροφή της σε αυτές το 2018. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτό εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους, την βελτίωση της ανάπτυξης και την θετική αξιολόγηση της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα ενεργοποιήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE στις αρχές του 2017.

 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ανάπτυξη το 2016 θα κινηθεί στο 0,2%-0,4% του ΑΕΠ, μετά και τα έσοδα από τον τουρισμό καθώς και τα φορολογικά έσοδα τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

 

Όπως υπογραμμίζει η Citi, αν και όντως η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λιγότερο αρνητική από ότι το 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και η πολιτική αναταραχή ήταν στα ύψη, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 παρέμεινε αρνητική σε ετήσιους όρους στο -1%, αν και ήταν ελαφρώς θετική στο β’ τρίμηνο (+0,2%).

 

Για να σημειωθεί λοιπόν το 2016 ανάπτυξη έστω και 0,2%, το ΑΕΠ θα πρέπει να αναπτυχτεί κατά 0,8% ετησίως και στα δύο τρίμηνα του β’ εξαμήνου κάτι το οποίο είναι πολύ έως πάρα πολύ απίθανο, εξηγεί η Citi αναλύοντας τις εκτιμήσεις του Τσίπρα.

 

Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2016, εξαιτίας κυρίως της ανοδικής αναθεώρησης στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι ο τουριστικός κλάδος δεν αναμένεται να δώσει την ίδια ώθηση στην ανάπτυξη όπως εκείνη που δόθηκε το 2013-2015 και τα πιο αδύναμα έσοδα από τον τουρισμό είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την Citi να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη τόσο κατά το β’ εξάμηνο του 2016 όσο και το 2017.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ