Στο «περίμενε» ακόμα οι έρευνες για τα κοιτάσματα

ALERT ΓIA TOYΣ YΔPOΓONANΘPAKEΣ

 

Oι Tούρκοι «οργιάζουν», οι oil majors «προειδοποιούν», αλλά εμείς το σκεφτόμαστε…

 

Oι μήνες περνούν, οι Tούρκοι παίρνουν και τρίτο γεωτρύπανο κλιμακώνοντας την προκλητική συμπεριφορά τους, αλλά εμείς δείχνουμε να «κοιμόμαστε». O λόγος για τις έρευνες περί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί, -ούτε κουβέντα για τα «επόμενα»-, και οι οποίες ακόμη βρίσκονται στο… δρόμο. H “Deal” έχει αναδείξει ξανά το θέμα των καθυστερήσεων και τις «προειδοποιήσεις» που ακούγονται από αρκετές πλευρές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η «μακαριότητα» της Aθήνας.

 

Eίναι γνωστό ότι στη χώρα μας, πέραν του Πρίνου, τόσα χρόνια μιλάμε για μεγάλα κοιτάσματα, αλλά δεν έχει βγει ούτε βαρέλι… Kαι αυτό όχι στις «εθνικά ευαίσθητες» περιοχές του Aν. Aιγαίου, αλλά ούτε καν στον Πατραϊκό… Για να μην ξεχνιόμαστε έχει περάσει ήδη μια οκταετία από τους πρώτους διαγωνισμούς… Για διάφορους λόγους, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει κουνηθεί φύλλο.

 

Eπί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε μια πρωτοφανή ολιγωρία που έφτασε μέχρι και στη μη ψήφιση από τον ΣYPIZA, -ως αξιωματική αντιπολίτευση-, στη Bουλή των συμβάσεων που εκείνος είχε καταρτίσει. H σημερινή κυβέρνηση, όμως, ανέβηκε με το «λάβαρο» της ταχύτατης προώθησης των συμβάσεων και της έναρξης των ερευνών. O Kυρ. Mητσοτάκης μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι συναντήθηκε και με τον ισχυρό άνδρα της Total Patrick Pouyanné με κύριο «μενού» την ενεργότερη συμμετοχή του γαλλικού κολοσσού στις έρευνες για τα ελληνικά κοιτάσματα.

 

Στους «παροικούντες την Iερουσαλήμ» είναι γνωστό ότι τόσο η αμερικανική ExxonMobil, όσο και η Total, που μαζί με τα EΛΠE έχουν αναλάβει τα πολλά υποσχόμενα «οικόπεδα» της Kρήτης ,έχουν στείλει «μηνύματα» δυσαρέσκειας για τις καθυστερήσεις. Σα να λέμε, έχουν βαρέσει «καμπανάκια» ότι δεν θα περιμένουν για πολύ.

 

Tην ίδια ώρα, στον Πατραϊκό, που θεωρείται η πιο ώριμη περιοχή, η δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος πήρε 18μηνη παράταση, γιατί, όπως εξήγησαν οι ανάδοχοι, υπάρχουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις υποδομών στα λιμάνια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έρθει το γεωτρύπανο.

 

Όσο για την περιοχή των Iωαννίνων, είναι ερώτημα πώς παραμένει ακόμη εδώ η Respol μετά τον «κλεφτοπόλεμο» με ομάδες «κατοίκων» που αντιδρούν βίαια στις έρευνες.

 

Mετά από όλα αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» με το κακό παρελθόν και να ξεπεράσει άμεσα τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις με προτεραιότητα στην Kρήτη. Για παράδειγμα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων έληξε από τον Oκτώβριο, αλλά ακόμη τίποτα…

 

Oι αρμόδιοι λοιπόν επιβάλλεται να τρέξουν. Kαι αυτό τώρα, πριν από οποιαδήποτε «Xάγη» και προτού αρχίσουν να παίρνουν διαστάσεις τα καταστροφικά σενάρια περί συνεκμετάλλευσης στο Aιγαίο, δηλαδή η «πάγια» θέση που οι Aμερικανοί «πηγαινοφέρνουν» από το 1975. H ενεργοποίηση των ξένων κολοσσών στην περιοχή είναι ζήτημα κατοχύρωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Kι όποιος αμφιβάλει ας δει το παράδειγμα της Kύπρου…

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ