Δρούτσας: “Πέξτε επιθετικά στο εξωτερικό”

«Ας βγούμε έξω και ας παίξουμε “επιθετικά”, παντού και όλοι μαζί», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καλώντας τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού και τους προϊστάμενους των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, να αναδείξουν τη θετική εικόνα της Ελλάδας.

 

Τέλος στην αδράνεια, τον συντηρητισμό, τις «γνωστές φοβίες» και τους μύθους βάζει η κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε ομιλία του στην ημερίδα που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

 

«Εφαρμόζουμε δυναμική εξωτερική πολιτική που ανοίγει ευκαιρίες», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της για την εξωτερική πολιτική.

 

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε εξαρχής να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να χρησιμοποιούν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ ως «οδηγό», όταν έχουν να προωθήσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

 

«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», τόνισε και έκανε λόγο για «εξωθεσμικούς παράγοντες» που φροντίζουν να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες και για κάποιους που «υψώνουν» φωνές ξένων αξιωματούχων.

 

Η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί καμία «εικονική» ενταξιακή πορεία στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά ό,τι θέλει χωρίς να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος δεν απέκλισε μια σύνοδο για την ενταξιακή πορεία της γείτονος, η οποία όμως, δε συνεπάγεται ότι θα δώσουμε μια αναβαθμισμένη θεσμική ιδιότητα.

 

«Τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίγουν με ανατολίτικα παζάρια της τελευταίας στιγμής», είπε και επεσήμανε ότι η Τουρκία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι εκείνη είναι που πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και όχι το αντίστροφο.

 

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε φωνή και ρόλο στη χώρα στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο, προσθέτοντας ότι η ατζέντα 2014 έχει δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία των δυτικών βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και συμπληρώνοντας ότι «ευελπιστούμε για σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη με τις βαλκανικές χώρες».

 

Σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα μας επιδιώκει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και πρόσθεσε ότι ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν νοείται χωρίς επίλυση αυτού του ζητήματος.

 

Τόνισε δε, ότι αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως έλλειψη βούλησης της Ελλάδας για ένταξη της ΠΓΔΜ και, αφού τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί εποικοδομητική στάση και προς αυτό το θέμα, απηύθηνε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο γενικότερα, ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες επισκέψεις και πρωτοβουλίες «έχουμε ανοίξει το παιχνίδι».

 

Διαβάστε επίσης: Παρουσίαση πολιτικής του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού


- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ