Deal News Online

undefined

Θριαμβευτική νίκη Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές

Σαρωτική νίκη με αυτοδυναμία δείχνει να εξασφαλίζει το κόμμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καταμέτρηση, έχει ήδη εξασφαλίσει 328 έδρες στο 650μελές κοινοβούλιο (αύξηση 69 εδρών), έναντι 196 του κόμματος των Εργατικών (απώλεια 50 εδρών).

 

Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 45 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 8, το DUP 8, το Sinn Fein 5, το Plaid Cymru 4, το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα 2, οι Πράσινοι 1, το κόμμα της Συμμαχίας 1 και άλλα κόμματα 1 έδρα.

 

Το exit poll του BBC προέβλεπε πως το Συντηρητικό Κόμμα θα λάβει 368 έδρες και οι Εργατικοί 191 έδρες, εμφανίζοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 84 ετών. Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατακτάει μόλις 13 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων. Εν τω μεταξύ, στη Σκωτία, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα αναδεικνύεται κυρίαρχο στην περιοχή με 55 έδρες. Σε σχέση με τις προηγούμενες γενικές εκλογές, οι Τόρις κερδίζουν 51 έδρες, οι Εργατικοί χάνουν 71 εδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατίας μία έδρα.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σταδιακά δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν περιφέρειες όπως το Darlington ή το Workington στη Βόρεια Αγγλία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ή στην περίπτωση του Bishop Auckland και του Blyth Valley για πρώτη φορά στην ιστορία.

 

Τα αποτελέσματα οδήγησαν σε ράλι τη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα πραγματοποιεί άλμα 2,3% στο $1,3465.

 

Τζόνσον: Έχουμε ισχυρή εντολή για το Brexit

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το αποτέλεσμα των «ιστορικών εκλογών», δηλώνοντας πως δεν θέλει μεν να... προκαλέσει τη μοίρα καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο τόνισε πως «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δόθηκε ισχυρή εντολή στην Συντηρητική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit».

 

Κατά τον ίδιο, το κόμμα του θα υλοποιήσει και τις δεσμεύσεις του για χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε νωρίτερα τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

 

Κόρμπιν: Δεν θα ηγηθώ των Εργατικών στις μελλοντικές εκλογές

 

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του, δήλωσε πως δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις μελλοντικές εκλογές, και πως θα συζητήσει με το κόμμα ώστε να υπάρξει μια διαδικασία «αναστοχασμού», κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος.

 

Χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εκλογική βραδιά ενώ απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην πόλωση και τον διχασμό που δημιούργησε το Brexit, που επισκίασε μεγάλο μέρος της «κανονικής» συζήτησης.

 

Ο Κόρμπιν έρχεται αντιμέτωπος με φωνές που ζητούν παραίτησή του, καθώς βουλευτές ήδη του αποδίδουν την ευθύνη για τη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα του κόμματός του λόγω της αμφίσημης στάσης του για το Brexit αλλά και της περιορισμένης προσωπικής ελκυστικότητάς του για τους ψηφοφόρους.

 

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος οικονομικών του Εργατικού κόμματος, δήλωσε πως πολλά μέλη των Εργατικών θα καταρρακωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα της απόφασης που πήραν πολλοί για το ζήτημα του Brexit.

 

Έχασε την έδρα ο αναπληρωτής ηγέτης του DUP

 

Το Reuters μεταδίδει πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα παραδέχθηκε ότι ο αναπληρωτής ηγέτης του, Νάιτζελ Ντόντς, έχασε την έδρα του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως η Βόρεια Ιρλανδία πιθανότατα θα εκλέξει περισσότερους Ιρλανδούς εθνικιστές για τη Βουλή, απ' ότι φιλοβρετανούς ενωτικούς, για πρώτη φορά από τον διαχωρισμό της Ιρλανδίας το 1921.

 

«Είμαι πολύ απογοητευμένος, όχι μόνον για το Βόρειο Μπέλφαστ, αλλά και για τη Βόρεια Ιρλανδία που χάνει έναν τόσο σπουδαίο υπέρμαχο όπως ο Νάιτζελ Ντόντς», δήλωσε σε δημοσιογράφους η ηγέτης του DUP Αρλίν Φόστερ.

 

Η διαδικασία

 

Ενα κόμμα χρειάζεται 326 έδρες από τις 650 που έχει συνολικά η Βουλή των Κοινοτήτων, για να έχει πλειοψηφία, αν και στην πράξη, περίπου 320 είναι αρκετές: Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του «speaker», του προέδρου δηλαδή και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα στις 13 Δεκεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον στις 13 Δεκεμβρίου θα πάει κατ' ευθείαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Εως τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.


World Business

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Πτώση 2,7% καταγράφει η μετοχή της American Express στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πιστωτικών...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Τεχνολογία

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.