ΕΡΕΥΝΑ: Εποχή τεχνητής διαύγειας και… πολιτικής θολούρας

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ (ΑΜΕΣΟ) ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ 10ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Ένα περίγραμμα που περισσότερο προβληματίζει παρά καθησυχάζει διαμορφώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στο πρόσφατο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στα σχετικά ερωτήματα οι 266 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις εργασίες του. Ενώ οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για δραστικές αλλαγές μέσα στην επόμενη δεκαετία και με ορίζοντα το 2035, το πολιτικό σύστημα προβλέπεται να παραμείνει στάσιμο, αν όχι να υποχωρήσει σε επίπεδο ποιότητας δημοκρατίας…

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχέση με το επίπεδο της διακυβέρνησης, το 62,8% πιστεύει ότι η πολιτική κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη έως το 2035, με τα υπάρχοντα καθεστώτα να διατηρούνται. Ομως η ποιότητα της δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί, με βάση τις απαντήσεις που έδωσε το 61,7% των ερωτηθέντων (μόλις 18,8%, σημειωτέον, διαβλέπει κυριαρχία της δημοκρατίας στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα). Την ίδια στιγμή οι κοινωνικές ανισότητες αναμένεται να οξυνθούν (55,6%) και η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδυναμωθεί (33,5%).

Σε αντίθεση με την εικόνα που αναμένεται να παρουσιάσει το πολιτικό σκηνικό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι επιχειρήσεις αναμένεται να εξελιχθούν σε μεγάλο ποσοστό, ακολουθώντας τις επιταγές της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, με βάση τις απαντήσεις που έδωσε στην έρευνα το 64,7% των ερωτηθέντων, οι επιχειρήσεις το 2035 θα λειτουργούν με υβριδικά μοντέλα, στα οποία άνθρωποι και ρομπότ θα συνεργάζονται. Οι παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας ήδη φθίνουν, καθώς ψηφιακά, αποκεντρωμένα μοντέλα (36,1%), συνδρομητικές υπηρεσίες (18%) και βιώσιμες, κυκλικές επιχειρήσεις (17,3%) διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη (σύμφωνα με το 89,1% των απαντήσεων που δόθηκαν στην έρευνα), η βιοτεχνολογία και οι ρομποτικές τεχνολογίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τις ισχυρότερες δυνάμεις αλλαγής. Παράλληλα, σύμφωνα με το 38% των ερωτηθέντων, η εργασία θα περιοριστεί χρονικά, ενώ θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα δημιουργηθούν νέες μορφές απασχόλησης.

Πολύ απλά, από τις απαντήσεις στην έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το 2035 οι επιχειρήσεις δεν θα είναι πια μόνο… εταιρίες. Εκτιμάται ότι θα έχουν μετεξελιχθεί και θα έχουν μετατραπεί σε πυλώνες κοινωνικής σταθερότητας και τεχνολογικής καινοτομίας. Σε έναν κόσμο όπου η πολιτική προβλέπεται να βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας, ούσα σε έναν μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένη και πιο μακριά από τις δημοκρατικές αξίες, η οικονομία και η τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσουν τις μόνες σταθερά εξελισσόμενες δυνάμεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ