Γραφείο στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το ΕΙΤ Digital

Σε μια μικρή τελετή, λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων και των θυμάτων που προκάλεσαν, το EIT Digital γιόρτασε στις 8 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα γραφείου στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Walk AUTh).

Μέσω του νέου γραφείου, το EIT Digital, «παιδί» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (ΕΙΤ) στοχεύει να προωθήσει ισχυρότερες διασυνδέσεις μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων, φοιτητών και ερευνητών σε όλη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EIT Digital, Federico Menna, σημείωσε τις τεράστιες δυνατότητες για ψηφιακή καινοτομία στη χώρα. “Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακής καινοτομίας. Αυτό το νέο γραφείο σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα αυξημένης δέσμευσης και δραστηριότητας τους επόμενους μήνες”, δήλωσε.

Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανάπτυξη εγχώριων ψηφιακών εταιρειών και ταλέντων, το EIT Digital επιδιώκει να αναστρέψει αυτή την τάση συνδέοντας ελληνικά τεχνολογικά οικοσυστήματα και δεξαμενές ταλέντων με αποδεδειγμένα μοντέλα καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη.

«Το να έχουμε ένα γραφείο στην Ελλάδα είναι γεγονός καίριας σημασίας για το EΙΤ Digital (…) Κάναμε πρόοδο στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα δούμε μεγάλα επιτεύγματα στο μέλλον» επισήμανε η Έλενα Κοντιόζο- Φλέμινγκ (Elena Contioso-Fleming), περιφερειακή διευθύντρια του EIT Digital για τον ευρωπαϊκό Νότο και απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων καθηγητριών και καθηγητών, ερευνητών και ιδρυτών εταιριών-τεχνοβλαστών (spin-off) για συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται, όπως οι ανοιχτές προσκλήσεις για έργα, τα προγράμματα scale up (επέκτασης και ανάπτυξης) των επιχειρήσεων και τα θερινά σχολεία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης σημείωσε ότι το Γραφείο του EIT Digital στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι όχι μόνο να ενισχύσει το οικοσύστημα και τα ΑΕΙ της ίδιας της πόλης, αλλά και να λειτουργήσει θετικά για τα άλλα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας και τελικά να «απλωθεί» σε όλη τη χώρα.

Τα δε οφέλη της λειτουργίας του εκτιμάται ότι αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: πρώτον, η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα γίνονται μέλη του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη. Δεύτερον, το ανθρώπινο ταλέντο της πόλης και της χώρας αποκτά ευχερέστερη πρόσβαση σε open calls (ανοιχτές προσκλήσεις έργων) και μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου και, τρίτον, οι Έλληνες ιδρυτές και ιδρύτριες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και οι ερευνητές και ερευνήτριες υποστηρίζονται πιο ενεργά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ