Την ώρα που η τουριστική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών, με το πρώτο crash test να γίνεται το Πάσχα, οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για τον τελικό αριθμό των εργαζομένων που θα κινήσουν τη μηχανή της πιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για πανελλαδικές ελλείψεις που φέτος θα αγγίξουν τις 60.000, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, όποτε άγγιξε τις 80.000, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τη Χαλκιδική και την Πιερία, οι κενές θέσεις -όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»- εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1.500, αριθμός που μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει. Η φετινή χρόνια έρχεται ως συνέχεια δύο προηγούμενων άσχημων ετών, αναφορικά με τις ελλείψεις εργαζομένων. Ενδεικτικά, στα ελληνικά ξενοδοχεία 1 στις 5 θέσεις εργασίας το 2023 παρέμεινε κενή, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ενας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις είναι, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι οι εργαζόμενοι τείνουν τα αναζητούν «μόνιμη και πλήρη απασχόληση και όχι εποχική εργασία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει χαρακτηριστικά επισφάλειας και κοινωνικής ευπάθειας». Στον κλάδο του τουρισμού είτε το ανθρώπινο δυναμικό αναζητά εργασία στην οποία να απασχολείται όλο τον χρόνο -ήτοι με μόνιμο καθεστώς και όχι εποχικό- είτε έχει ήδη βρει εργασία με μόνιμο καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, πρωτοβουλία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2023, δεν αποδίδει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, καθώς, όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού, λόγω γραφειοκρατίας (καθυστέρηση έγκρισης βίζας, ελλιπής αριθμός εργαζομένων προκειμένου να ελέγξουν τις αιτήσεις των ξενοδόχων για εργαζομένους κ.λπ.) δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
«Οσοι προνόησαν από πέρυσι τον Νοέμβριο να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις είχαν αποτέλεσμα, όσοι μπήκαν στη διαδικασία φέτος δεν μπόρεσαν να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους» αναφέρει στη «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, υπογραμμίζοντας πως, ενδεικτικά, πρόκειται για εργαζομένους από Ινδία, Αίγυπτο και Βιετνάμ.
«Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες αμείβονται όπως οι Ελληνες εργαζόμενοι. Φέτος η εικόνα είναι κάπως καλύτερη, καθώς υπάρχει πλέον ένα ενιαίος πίνακας αναγκών που αφορά το σύνολο της χώρας. Δεν αντιμετωπίζεται κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Μετά τον Οκτώβριο του 2025 αναμένεται να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία της κάλυψης των κενών θέσεων, γεγονός που θα βοηθήσει στη γενική κατάσταση» αναφέρει ο κ. Τάσιος, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις στις θέσεις εργασίας εντοπίζονται τόσο στο σέρβις και στην καθαριότητα όσο και στη συντήρηση των κήπων, αλλά και στη λάντζα.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος καταγράφεται μια μικρή διαρροή από τον επισιτισμό προς τον ξενοδοχειακό κλάδο, δεδομένου πως αυξήθηκαν οι μισθοί και υπήρξε και η πρόσφατα υπογραφείσα εθνική συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας.
«Είμαστε σε αναζήτηση προσωπικού. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν κενές θέσεις. Μέλημά μας είναι πρώτα να καλυφθούν οι θέσεις από Ελληνες, ωστόσο, όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, είναι επόμενο να στρεφόμαστε σε εργαζομένους από τρίτες χώρες» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει μια γκρίνια για τον κλάδο μας, συζητήσεις περί γαλέρας. Δεν θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε τους εργαζομένους, αντίθετα θέλουμε να τους πληρώνουμε σωστά και οι εργαζόμενοί μας να είναι ευχαριστημένοι».
Ημέρα Καριέρας από τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής
Σε μια προσπάθεια εύρεσης εργαζομένων για βοηθητικές θέσεις, πρόσφατα η Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, πραγματοποίησε Ημέρα Καριέρας. Με το βιογραφικό τους στο χέρι 110 πρόσφυγες από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και από τις κοντινές δομές φιλοξενίας έδωσαν συνεντεύξεις σε εκπροσώπους 25 ξενοδοχειακών ομίλων και μεγάλων ξενοδοχείων της Χαλκιδικής. Τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά, καθώς η ημέρα ολοκληρώθηκε με την προσφορά 77 θέσεων εργασίας στους υποψηφίους. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα, υπάρχει ο προβληματισμός πού θα μείνουν οι πρόσφυγες που θα φύγουν από τις δομές όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος εργασίας τους.
Πιερία: Στο 20% οι κενές θέσεις εργασίας

Αν και όπως λέει στη «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης είναι δύσκολο επί του παρόντος να εξαχθεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που λείπουν από τα ξενοδοχεία της περιοχής, εντούτοις εκτιμάται πως θα υπάρχει μεσοσταθμικά ένα κενό που θα μεταφράζεται σε 20% -οι θέσεις εργασίας στην Πιερία στον τουριστικό κλάδο υπολογίζεται πως είναι περί τις 2.000-, με τις ελλείψεις να καταγράφονται κυρίως σε εξειδικευμένες θέσεις όπως το σέρβις, η ρεσεψιόν, οι καμαριέρες κ.λπ. «Η εικόνα επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς για το Πάσχα θα λειτουργήσει το 10% με 15% των ξενοδοχείων της περιοχής. Σταδιακά και μέχρι τα μέσα Μαΐου θα λειτουργήσει το σύνολο των ξενοδοχείων, όποτε τότε θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος» σημειώνει ο κ. Τσιτλακίδης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)