Τα Βαλκάνια «σώζουν» τον τουρισμό στη βόρεια Ελλάδα

Η κίνηση του 2025 αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη σεζόν, ενώ οι αυξήσεις συμπιέζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι τουρίστες επιλέγουν όλο και περισσότερο την αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου, προσβλέποντας σε οικονομικότερα πακέτα

Ξεκάθαρα μικρότερο καλάθι σε σύγκριση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης κρατούν για τη φετινή χρονιά οι ξενοδόχοι της βόρειας Ελλάδας, προσβλέποντας σε μια καλή μεν χρονιά υπό την έννοια της διατήρησης των περσινών επιπέδων, αλλά όχι νέων μεγάλων αυξήσεων, όπως προοιωνίζεται από το υπουργείο Τουρισμού. Οπως επισημαίνουν, μιλώντας στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», είναι δεδομένη η αύξηση του κόστους από τα μέτωπα της ενέργειας, των διατροφικών ειδών και της απασχόλησης (εργατικό κόστος), η οποία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη πιεσμένες κερδοφορίες.

Το στίγμα της νέας σεζόν θα δώσουν και πάλι στην περιοχή οι ροές οδικού τουρισμού από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με μείωση όμως των Ρουμάνων, αλλά ανάκαμψη των Σέρβων τουριστών, με τους Γερμανούς την ίδια ώρα να διατηρούν τα πρωτεία στις υπόλοιπες εθνικότητες, αλλά και να αναζητούν φθηνότερα πακέτα, και με συνεχή άνοδο των ροών από την Πολωνία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΩΝ ΤΙΜΩΝ

Το Πάσχα, όπως είχε επισημαίνει στη «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αναμενόταν να λειτουργήσουν 30 ξενοδοχεία σε όλο τον νομό, με μέση πληρότητα 75%-80% και μέσο όρο διαμονής τις τρεις ημέρες, με επισκέπτες κυρίως από τις ομόθρησκες Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και Σέρβους και Σκοπιανούς, και σε μικρότερο ποσοστό από την ελληνική αγορά.

Το σύνολο των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, με τον Μάιο όμως να εμφανίζει μέχρις στιγμής πληρότητα 50%, δηλαδή μειωμένη κατά τουλάχιστον 10% από τον περσινό Μάιο. Βέβαια πέρυσι το Πάσχα ήταν στις 5 Μαΐου, ενώ η φετινή αυτή μείωση, πάντοτε σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, φαίνεται να οφείλεται και στη γερμανική αγορά.

Για το σύνολο της σεζόν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής εκτιμά ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, με δεδομένη μάλιστα, όπως επισημαίνει, την αύξηση στο εργατικό κόστος, στην ενέργεια και στα διατροφικά είδη, ενώ είναι σαφές επίσης ότι οι πελάτες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές προσπαθούν να βρουν καλές τιμές λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Ροές από την πολωνική αγορά για τη Χαλκιδική

Προσδοκίες αύξησης κίνησης έχει η Χαλκιδική από την πολωνική αγορά και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής συμμετείχε πρόσφατα στην παρουσίαση της νέας τακτικής πτήσης Βαρσοβία – Θεσσαλονίκη, της πολωνικής εταιρίας LOT, η οποία θα αρχίσει τον Ιούνιο, θα είναι καθημερινή και θα παραμείνει ενεργή και τον χειμώνα, με τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως. Η πτήση αυτή δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο για αύξηση των ροών από την πολωνική αγορά στην υψηλή τουριστική περίοδο, αλλά και για κίνηση στα «άκρα» της σεζόν.

Οσον αφορά τις προσδοκίες βελτίωσης των ροών από τα Βαλκάνια τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της τουριστικής σεζόν, λόγω της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν και τη συνακόλουθη παύση της πολύωρης ταλαιπωρίας για έλεγχο στον Προμαχώνα, αυτή αφορά κυρίως Σαββατοκύριακα, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μόλις προ μερικών ημερών ολοκληρώθηκε ένα μεγάλης διάρκειας ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής και η ιταλική τηλεόραση RAI, με την υποστήριξη της Aegean, το οποίο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στη Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους, και θα προβληθεί στη γειτονική χώρα τον Μάιο.

Θετικά μηνύματα και ελαφρά άνοδο προβλέπουν στην Πιερία

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, εκτιμά ότι η σεζόν αρχίζει θετικά και ομαλά για την περιοχή, καθώς το Πάσχα λειτούργησε ήδη ένα μικρό μέρος των ξενοδοχείων, ενώ το σύνολό τους θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Θέματα-δυσκολίες υπάρχουν, όμως, όπως προσθέτει, με το ενεργειακό κόστος, την υψηλή φορολόγηση και τη στελέχωση των μονάδων με καταρτισμένο προσωπικό, του γενικότερου ανήσυχου διεθνούς κλίματος από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας και τους νέους δασμούς Τραμπ, που, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιταλίδης, μας επηρεάζουν, έστω και έμμεσα, όλους.

Η κίνηση από τη Γερμανία αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ο Μάιος είναι και στην Πιερία πεσμένος σε κίνηση, όπως και στη Χαλκιδική, δεν έχει φανεί ακόμη ανοδική τάση από τα Βαλκάνια λόγω Σένγκεν, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τον Σεπτέμβριο, ενώ από το 2026 η Πιερία προσβλέπει και σε έναρξη σημαντικών τουριστικών ροών από τη Βρετανία. Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος της ΕΞΠ εκφράζει αισιοδοξία για ελαφρά άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι.

Ποιοι προτιμούν Καβάλα και Θάσο

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πάμε στα περσινά νούμερα» δηλώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, καθώς το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την περιοχή, με το στίγμα να δίνεται από τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους αλλά και τους Τούρκους τουρίστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, εκτιμά ότι η χρονιά θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, καθώς δεν μπορεί να ανέβει κι άλλο, αν δεν υπάρξουν νέες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, ενώ και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι προτιμούν τους οδικούς τουρίστες, λόγω της πιο γρήγορης πληρωμής τους. Πρώτη εθνικότητα για φέτος αναμένεται να είναι και πάλι οι Ρουμάνοι, αλλά με τάση μείωσης, καθώς φέτος υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις και άλλων περιοχών της χώρας μας με τη Ρουμανία, ενώ ανεβαίνει ο αριθμός των Πολωνών και των Τσέχων και οι Γερμανοί μετατοπίζονται τα τελευταία χρόνια προς την αρχή και το τέλος της σεζόν, λόγω χαμηλότερων τιμών.

ΤτΕ – Ιταλία, Αγγλία και ΗΠΑ στήριξαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο

Αύξηση 3,9% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ το μήνα Φεβρουάριο υπήρξε μικρή αύξηση 0,5%.

Οπως προκύπτει, τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα από τις χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, πτώση σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από Γερμανία και Γαλλία, ενώ ήταν αυξημένες από Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο 94%, ενώ από τη Ρωσία ήταν μηδενικές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ: Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και διαμορφώθηκαν στα 599,3 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 16,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 310,9 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 μειώθηκαν κατά 7,3% και διαμορφώθηκαν στα 282,2 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 240,9 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, ενώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν πτώση κατά 29,4% και διαμορφώθηκαν στα 41,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 61,1 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από τη Γαλλία, που μειώθηκαν κατά 44,9% και διαμορφώθηκαν στα 18,0 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 37,8% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 43,8 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 34,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 45,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 51,2% και διαμορφώθηκαν στα 88,1 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία διαμορφώθηκαν στα 1,6 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τον μήνα Φεβρουάριο οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 εμφάνισαν μείωση κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα 137,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών αυξήθηκαν κατά 14,6% (154,9 εκατ. ευρώ). Η πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 13,0% (111,6 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 6,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 26,3 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ