Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) δεν είναι πια «όραμα του μέλλοντος» στον τουρισμό. Είναι μια πραγματικότητα που εξελίσσεται διαρκώς. Με ελάχιστο κόστος μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει εξυπνότερο μοντέλο κράτησης, να κατανοήσει καλύτερα τους πελάτες της και να προσφέρει προσωποποιημένες, «24 ώρες το 24ωρο», υπηρεσίες.
Ηδη, η Τ.Ν. αλλάζει τον τρόπο των ταξιδιών, από την κράτηση μέχρι την εμπειρία στον προορισμό. Με την αξιοποίηση των chatbots, της δυνατότητας προβλέψεων, της ανάλυσης δεδομένων, όπως και της υποβολής προτάσεων προς τους ενδιαφερόμενους τουρίστες με βάση τις ατομικές προτιμήσεις τους, ο κλάδος του τουρισμού βρίσκει στην Τεχνητή Νοημοσύνη έναν πολύ ικανό «ψηφιακό συνεργάτη».
Πώς; Για παράδειγμα, μέσω της αξιοποίησης εφαρμογών οι οποίες χρησιμοποιούν την Τ.Ν. και οι οποίες είναι οι εξής:
1) Chatbots και έξυπνοι βοηθοί κρατήσεων: Πλατφόρμες όπως οι Booking, Skyscanner και Expedia χρησιμοποιούν AI-chatbots σε Messenger ή WhatsApp για προσωποποιημένη κράτηση πτήσεων, ξενοδοχείων ή αυτοκινήτων. Με την ενσωμάτωση της Τ. Ν. στο site ή στα social media μιας τουριστικής επιχείρησης επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις σε όλες τις λειτουργίες της και «απελευθερώνονται» πολλές εργατοώρες.
2) Ρομπότ εξυπηρέτησης: Ρομπότ (όπως η Connie στο Hilton) ή πιλότοι σε αεροδρόμια (όπως στο Heathrow) καλωσορίζουν και καθοδηγούν τους τουρίστες, αμβλύνοντας τις ουρές και προσφέροντας άμεσα πληροφορίες. Ηδη με την ενσωμάτωση της ρομποτικής πληροφόρησης και σε μικρές τουριστικές μονάδες επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ισχυροποίηση των brands τους.
3) Εξυπνες προβλέψεις τιμών: Εφαρμογές όπως η Hopper προβλέπουν τις διακυμάνσεις των τιμών πτήσεων σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να κλείνουν την καλύτερη στιγμή. Παράλληλα, οι τουριστικές επιχειρήσεις μεγαλώνουν το πελατολόγιό τους, αφού προσφέρουν στους δυνάμει πελάτες τους τη δυνατότητα αξιοποίησης, προς όφελος του… πορτοφολιού τους, τις «ιδανικές στιγμές κράτησης».
4) Ανάλυση συναισθήματος και δεδομένων (Sentiment analysis & Data Analytics): Τα ξενοδοχεία μπορούν μέσω της Τ.Ν. να συλλέγουν και να αναλύουν σχόλια πελατών, αποκαλύπτοντας trends και σημεία βελτίωσης. Ετσι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τα σχόλια που τους αφορούν από τις πλατφόρμες και να εντοπίζουν τόσο τα «δυνατά σημεία» τους όσο και τα προς άμεση αντιμετώπιση προβλήματα.
5) Γενετική Τ.Ν. για ταξιδιωτικές προτάσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε πελάτη: Πλατφόρμες όπως είναι η Booking.com και η Tripadvisor δημιουργούν πλέον προσαρμοσμένα δρομολόγια («custom itineraries») μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, με βάση τις προτιμήσεις, τα σχόλια και τα δεδομένα του κάθε χρήστη, ξεχωριστά.
6) Μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο: Συστήματα που αξιοποιούν την Τ.Ν. βοηθούν τουρίστες με chatbot κάνοντας μετάφραση σε πολλές γλώσσες. Παράλληλα, φωνητικές υπηρεσίες (π.χ., MakeMyTrip + Azure AI) επιτρέπουν κράτηση με φωνητική εντολή. Επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες αξιοποιούν τις μεταφραστικές δυνατότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης συνήθως βλέπουν αύξηση του πελατολογίου τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/7/2025)