Νέο SOS για τον ελληνικό (υπερ)τουρισμό

Tα «καμπανάκια» που ηχούν ξανά και τα κακά παραδείγματα της ζακύνθου, της σαντορίνης και της αθήνας

Αφόρητη χαρακτηρίζει πάλι την κατάσταση το Bloomberg σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τη χώρα μας «στα κόκκινα»

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού και οι συνέπειές του αποτελούν μόνιμο θέμα για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με διαρκείς αναφορές τους και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Bloomberg, εξακολουθεί να απειλεί δημοφιλείς προορισμούς, όπου η κατάσταση γίνεται αφόρητη, όπως τη χαρακτηρίζει, για όσους ζουν εκεί, αλλά και να αποφέρει ρεκόρ εσόδων στη χώρα μας, φυσικά όχι εντελώς… αναίμακτα. Το πιο οδυνηρό, δε, είναι ότι όλος αυτός ο «φόρτος», με τις ελλείψεις σε υποδομές να ανάγονται σε μείζον θέμα, οδηγεί σε αδιέξοδο. Δηλαδή σε μη λύση του προβλήματος.

Προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα ότι το 2023 ένα από τα χειρότερα σημεία υπερτουρισμού στην Ευρώπη -το ελληνικό νησί της Ζακύνθου- προσέλκυσε 150 φορές περισσότερους επισκέπτες από τους μόνιμους κατοίκους του. Επίσης, αναφέρεται το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξένησαν το 2024 περίπου 756 εκατ. τουρίστες, 46 εκατ. περισσότερους από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Με τη σημείωση, όμως, ότι οι πολλοί τουρίστες φέρνουν χρήματα και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Προκαλούν, ωστόσο, έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ρύπανση, πίεση στις βασικές υπηρεσίες και έλλειψη στέγης. Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι ολόκληρο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων στην Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο απειλούμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2024 λόγω του αντίκτυπου της τουριστικής ανάπτυξης στο τοπικό τοπίο και τον πολιτισμό. Τα νησιά της Ελλάδας, προσθέτει το report, οι βόρειες ακτές της Κροατίας και τα χιονοδρομικά χωριά της περιοχής Τιρόλο της Αυστρίας έχουν ιδιαίτερα άσχημες επιδόσεις όσον αφορά τον υπερτουρισμό.

ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Όσον αφορά στον καθαρό όγκο τουριστών σε μια αστική περιοχή, οι πόλεις μπορεί να αντιμετωπίσουν χειρότερη κατάσταση: ειδικά το Παρίσι, με περισσότερους από 400.000 επισκέπτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το 2024, 20 φορές τον τοπικό πληθυσμό και πολύ περισσότερους από τους πλησιέστερους ανταγωνιστές του, το κέντρο της Αθήνας (88.000 επισκέπτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) και η Κοπεγχάγη (64.000).

Τονίζεται από διεθνείς πηγές ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία της Ελλάδας απέφερε ρεκόρ 21,7 δισ. ευρώ σε άμεσο εισόδημα για τη χώρα το 2024. Το έμμεσο εισόδημά της από τον τουρισμό -συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που ξόδεψαν οι επισκέπτες σε μπαρ και εστιατόρια- ήταν 42,7 δισ. ευρώ.

Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πραγματική μείωση του τουρισμού είναι το συμπέρασμα.

Και ένα δεύτερο ή μάλλον τρίτο ελληνικό παράδειγμα είναι το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, το περιβάλλον του οποίου έχει φτάσει σε οριακό σημείο, κατά το ρεπορτάζ, περιορίζει τις αφίξεις μέσω θαλάσσης σε 8.000 ημερησίως, με προτεραιότητα στα πιο βιώσιμα σκάφη, και έχει απαγορεύσει την περαιτέρω προσθήκη ξενοδοχειακών χώρων. Αλλά η σκόπιμη μείωση του αριθμού των επισκεπτών την Ελλάδα και άλλα μεσογειακά κράτη θα ήταν πολιτικά και οικονομικά αβάσιμη, καθώς αρκετές από αυτές τις χώρες εξαρτώνται από τα έσοδα, από τους φόρους των τουριστών για την εξυπηρέτηση των μεγάλων εθνικών χρεών, καταλήγει η αναφορά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025)

Advertisement 2
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ