ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στο… μυαλό του Χρήστου Μεγάλου

Επιλεκτικές εξαγορές, εντός και εκτός συνόρων, στα σχέδια των στελεχών της Πειραιώς

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

«Η Πειραιώς έχει αποτίμηση 5 δισ. και θα ήθελα να είμαι εδώ στην επόμενη φάση ανάπτυξής της, να τη δω στα 10 δισ. πριν αποχωρήσω…». Δήλωση του CEO της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters, και είναι η πρώτη φορά -εξ όσων ενθυμούμαι από την πολυετή θητεία μου στο ρεπορτάζ- που μία δήλωση ακούγεται πολύ περισσότερο από μία δέσμευση προς τους επενδυτές/μετόχους, κάτι σαν από καρδίας εκμυστήρευσή του.

xristos megalou
O CEO της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου

Θα πει κάποιος από τα 5 στα 10 δισ.; Και όμως, αρκεί να ανατρέξει μόλις λίγα χρόνια πριν, όταν Απρίλιο του 2021 η διοίκηση προχωρούσε εσπευσμένα σε σύνθετες ενέργειες, μετά το STOP της ΕΚΤ στην πληρωμή τόκων, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες κεφαλαιακές ισορροπίες. Από τους ενδελεχείς γνώστες των εργαλείων «επενδυτικής τραπεζικής» προχώρησε σε μία τολμηρή (και με κόστος για τους μετόχους) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με χρήση reverse split, με ετεροβαρή ανταλλαγή υφιστάμενων/νέων θέσεων, σε σημείο που μία ημέρα πριν από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η Πειραιώς είχε αποτίμηση 88,6 εκατ. (!).

Το όλο εγχείρημα παρέπεμπε σε ύστατο… ηλεκτροσόκ ανάνηψης, που όμως αποτέλεσε τη γενεσιουργό διαδικασία επαναφοράς της Πειραιώς στη βιωσιμότητα. Από την ΑΜΚ αντλήθηκαν 1,38 δισ., με τον Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει, τότε, πως έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού, εκπληρώνοντας την κεντρική της επιδίωξη να καταστεί μία ισχυρή τράπεζα. Από εδραία θέση, πλέον, ακολουθήθηκαν μεθοδικές ενέργειες, μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση, από το 61,4% του ΤΧΣ άνοιξη 2021, με εντελώς διαφορετική μετοχική διάρθρωση και από τα 22,5 δισ. NPLs το 2020 στα μόλις 1,3 δισ., με την ποσοστιαία συμμετοχή από το 45% στο 3,5% (με στόχο το 2,5% το 2026).

Τρία τα κύρια/καίρια ορόσημα το 2024: το placement για το 27% από το ΤΧΣ, να αποφέρει έσοδα 1,35 δισ. από 14 δισ. προσφορά, η μόνη συνδυαστική διάθεση με premium στην Ευρώπη φέτος, το Ο.Κ. της ΕΚΤ στη snappi και η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s μία μέρα μετά (10/7), η διοίκηση βγήκε με «πράσινο ομόλογο», άντλησε 650 εκατ. με 4,625%. Θα σταθώ στην αδειοδότηση της neobank, γιατί στην παρουσίαση -τότε 29 Ιουνίου- είχε «δείξει» τον στόχο της «νέας Πειραιώς»… Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας, που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα… Πιο καθαρά δεν γινόταν, για να έρθει την προηγούμενη εβδομάδα να συγκεκριμενοποιήσει τον στόχο «… μπορεί να κάνουμε επιλεκτικές εξαγορές, εξετάζουμε τη χρήση της ψηφιακής τράπεζάς μας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα…». Η εξαγορά είθισται να φέρνει μέγεθος, συνακόλουθα χρηματιστηριακή αξία. Αυτό είναι το ένα χαρτί που έχει ο Μεγάλου, ένα άλλο το ότι κοιτάζει και στο εσωτερικό -εξίσου ενδιαφέρον-, όπως, επίσης, το πως διευρύνει το portfolio δραστηριοτήτων, λ.χ. συνέργειες με την Dimand στην ανάπτυξη/αξιοποίηση ακινήτων-business σίγουρες με διψήφιο premium για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στα 5,4 δισ. την 3ετία 2024-2026, σύμφωνα με το business plan. Αλλά και η πρόσφατη πώληση χαρτοφυλακίου NPEs (Waterwheel Capital Management LP («Project Monza»), που έγινε στο 31% της μεικτής λογιστικής αξίας, δείχνει πως διευρύνεται το premium.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/10/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ