Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs επανέρχεται με ανανεωμένη θετική αξιολόγηση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αυξάνοντας τις τιμές-στόχους κατά μέσο όρο 24%. Η νέα έκθεση υπογραμμίζει τη σταθερή εμπιστοσύνη της στις προοπτικές του κλάδου, σε συνέχεια των θετικών οικονομικών εξελίξεων και της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο ανόδου της τάξης του 17% κατά μέσο όρο, ενώ δίνονται νέες συστάσεις “Buy” για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι νέες τιμές-στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:
Για την Εθνική Τράπεζα στα 13,10 ευρώ από 10,70 ευρώ πριν,
Για την Eurobank στα 3,30 ευρώ από 2,90 ευρώ πριν,
Για την Alpha Bank στα 3,70 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, και
Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,40 ευρώ από 6,00 ευρώ πριν.Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ράλι 58% φέτος, ξεπερνώντας τον δείκτη ευρωπαϊκών τραπεζών STOXX 600 (αύξηση 30%). Αυτή η ισχυρή άνοδος οφείλεται σε έναν συνδυασμό ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων που σχετίζονται με την Ελλάδα και σε μια επαναξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Οι πρόσφατες προβλέψεις και σχόλια από τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνουν τη συνέχιση των ισχυρών τάσεων σε βασικούς δείκτες, και οι προβλέψεις της, όπως σημειώνει, αντικατοπτρίζουν τα εξής:
(1) εκτιμά ότι το ROTE θα διαμορφωθεί σε περίπου 14% το 2025-2029, σύμφωνα με τα μέσα επίπεδα της ΕΕ,
(2) μια εποικοδομητική προοπτική για τους δείκτες καταβολής μερισμάτων (όλες οι τράπεζες στην τώρα οδηγούνται σε payout τουλάχιστον 50% από το 2025),
(3) περαιτέρω μείωση των δεικτών NPE (προβλέπονται στο περίπου 3% το 2025 και 2% το 2026-2029, και στα ίδια επίπεδα με τις τις ευρωπαϊκές τράπεζες),
(4) υγιή δείκτη CET1 σε περίπου 16-17% το 2025-2029 (σε σύγκριση με τους στόχους των διοικήσεων για 14%) και
(5) την ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων κατά περίπου 8% ετησίως το 2025-2029 (σε σύγκριση με χαμηλή μονοψήφια ανάπτυξη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες).
Ακόμα και αν οι προοπτικές για τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι πλέον χαμηλότερες από ό,τι είχαν προβλέψει οι ελληνικές τράπεζες στις προβλέψεις τους στις αρχές του έτους, η Goldman πιστεύει ότι αυτό θα αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων, την υψηλότερη συμβολή από τα έσοδα από τίτλους και τα καλύτερα spreads.
Όπως τονίζει η Goldman, μετά το ισχυρό ράλι, πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω re-rating της αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV στο 1,0x/0,9x για το 2026/2027, ο οποίος συγκρίνεται με τις τράπεζες της Ευρωζώνης στο 1,1x/1,0x (υπονοώντας discount περίπου 10-12%) και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στο 1,2x/1,1x.
Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι αυτό το χάσμα αποτίμησης θα μειωθεί σε ορίζοντα 12 μηνών.
Θετική εκτιμάται η προοπτική των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με την Goldman Sachs, με τον αμερικανικό οίκο να προβλέπει μέση άνοδο τιμών-στόχων της τάξης του 17%. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει, η οποία διαμορφώνεται στο 10%.
Βασιζόμενη σε αυτές τις προβλέψεις, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το discount στην αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί και θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξης του 5%-7%. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ένα μέρος αυτού του discount αναμένεται να διατηρηθεί, εξαιτίας της επίδρασης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το απόθεμα των DTC αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια – από περίπου 40% το 2025, σε 24% το 2027 και 11% το 2029. Αυτή η προοδευτική υποχώρηση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη σταδιακή συμπίεση του discount.