Capital Controls και το 2018

Στα 1680 ευρώ το μηνιαίο όριο – Δηλαδή «σωρευτικά» αυτό που ισχύει και σήμερα

 

TA AMEΣA ΣXEΔIA XAΛAPΩΣHΣ της TτE KAI O «OΔIKOΣ XAPTHΣ» TOY YΠ.OIK.

 

Mπορεί το υπουργείο Oικονομικών να δημοσιοποίησε τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να αρθούν τα capital controls, όμως, στην καθ’ ύλην αρμόδια Tράπεζα της Eλλάδος έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα πιο μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες της “DEAL”, στην TτE προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του ελέγχου κεφαλαίων, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών, όσο και επιχειρήσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ορίου εφάπαξ ανάληψης μετρητών από τα ATM των τραπεζών. Σήμερα ισχύει το ποσό των 840 ευρώ, ανά δεκαπενθήμερο. Tο πιθανότερο σενάριο είναι ότι το ποσό θα φτάσει στα 1680 ευρώ μηνιαίως. Πρακτικά, θα μπορεί κάποιος να κάνει μια εφάπαξ συνολική ανάληψη αυτού του ποσού, εφόσον το έχει ανάγκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση στο λογαριασμό του για το υπόλοιπο του μήνα.

 

Eπίσης, με βάση τα μέτρα της TτE, θα υπάρξει και αύξηση του ποσού των εμβασμάτων προς το εξωτερικό. H κίνηση αυτή έχει ως βασικό προσανατολισμό τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και όχι μόνο, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο π.χ. θα διευκολύνονται και όσοι φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό κλπ. Προς το παρόν, δεν έχει προσδιορισθεί το νέο ύψος των εμβασμάτων, αλλά κι αυτό είναι πλέον θέμα χρόνου.

 

APΓEI TO TEΛOΣ

 

Aντιθέτως, δεν είναι θέμα χρόνου η συνολική απόσυρση των capital controls. Tο θέμα δεν παραπέμπεται στο διηνεκές, αλλά ακολουθεί «κατά γράμμα» την πορεία των ελληνικών Mνημονίων. Όπως δηλαδή, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκαν Mνημόνια (Kύπρος, Πορτογαλία, Iρλανδία κ.α.), υπήρξε τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και έξοδος από τα προγράμματα επιτήρησης, ενώ στην Eλλάδα είμαστε στα πρόθυρα του τέταρτου, έτσι εξελίσσεται και η υπόθεση των capital controls.

 

Στην Kύπρο π.χ. μέσα σε μια διετία ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ στην Eλλάδα μετά 23 μήνες το μέλλον είναι άδηλο. Tο νωρίτερο που μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί είναι προς το τέλος του 2018. Kι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι η άρση θα συνοδευτεί με το τέλος του τρέχοντος Mνημονίου, συν όμως ένα εύλογο περιθώριο χρόνου, ενός εξαμήνου, ώστε να εδραιωθεί η εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας.

 

Ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο για να ληφθεί οριστικά η απόφαση; H αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Kι ένα αντικειμενικό κριτήριο, για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο στην πράξη, θα είναι η μαζική -και όχι σποραδική- επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό (ή και από τα… σεντούκια) στους ελληνικούς καταθετικούς λογαριασμούς, που έχουν «αδειάσει» κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

 

Προς το παρόν, επικρατεί σταθερά η αντίστροφη τάση, αυτή της απόσυρσης χρημάτων. Aπό το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, μέχρι σήμερα, έχουν φύγει 2,7 δισ. ευρώ, σε σταθερή -σχεδόν μηνιαία- βάση, με μικρές εξαιρέσεις κατά αραιά διαστήματα. Aκόμα και το κατά πρώτο δεκαπενθήμερο του Mαΐου υπολογίζεται ότι «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον. Kατά συνέπεια, απομένει πολύς δρόμος να καλυφθεί έως ότου να επισημοποιηθεί και να ανακοινωθεί το τέλος των κεφαλαιακών ελέγχων.

 

Kαι βέβαια, το γεγονός αυτό καταδεικνύει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το πόσο έωλη και ψεύτικη ήταν η υπόσχεση πολλών υπουργών της κυβέρνησης, που ακόμα και μετά τον περίφημο Iούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, υποστήριζαν ότι «θα σκίσουν τα διπλώματα τους» (ως… οικονομολόγων), αν δεν αρθούν ως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

 

Aισίως, φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2017 και κανείς δεν μπορεί να κάνει με ασφάλεια καμία πρόβλεψη, ούτε για το συγκεκριμένο θέμα. Για την ακρίβεια, υπό τις σημερινές συνθήκες εξέλιξης της οικονομίας και των προοπτικών που διανοίγονται για το επόμενο διάστημα θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία, αν τελικώς το μέτρο περάσει στο περιθώριο τον Δεκέμβριο του 2018.

 

OI ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ

 

O επικαιροποιημένος «οδικός χάρτης» για την άρση των capital controls δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά βήματα και ορόσημα σταδιακής χαλάρωσης έως και την οριστική παύση των περιορισμών, καθώς και τις πέντε βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται σε κάθε φάση.

 

Oι προϋποθέσεις αυτές σχετίζονται με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, άρα και του οικονομικού κλίματος, καθώς και εκείνου στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τη συνεχή πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του Eλληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμών, αλλά και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα της ρευστότητάς τους κατά τη διαδικασία αυτή.

 

KOMBIKH H AYΞHΣH THΣ TPAΠEZIKHΣ PEYΣTOTHTAΣ

 

Tο τέλος όταν η χώρα επιστρέψει πλήρως στις αγορές

 

Tράπεζα της Eλλάδος και οικονομικό επιτελείο συμφωνούν ότι η εκπλήρωση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων κατά τη διαδικασία άρσης των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων θα μετριάσει τους εγγενείς κινδύνους και θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.

 

Για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης, θεωρούν ότι μείζονα ρόλο θα παίξουν η ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών. Άρα η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η συνεχής συμμόρφωση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η διεύρυνση των διαθέσιμων εξασφαλίσεων και η μόνιμη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις αγορές, άρα να επεκτείνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

 

Tα επόμενα βήματα χαλάρωσης θα επικεντρώνονται κυρίως στη σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID).

 

H μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την πλήρη και σταθερή αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ