Ανάκαμψη στη σύγχρονη τέχνη διαπιστώνει γνωστός συλλέκτης

220,6 εκατ. στερλίνες τα έσοδα Ιουνίου των Sotheby’s- Christie’s

 

«Ο Rachofsky θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του «μπουμ», του 2007 και του 2008»

 

Η αγορά σύγχρονης τέχνης είναι πιο ανθεκτική τώρα από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια, στο απόγειο της παγκόσμιας φούσκας, δηλώνει ένας από τους πιο γνωστούς συλλέκτες του πλανήτη, την ώρα που οι τιμές πλησιάζουν τα προηγούμενα υψηλά τους.

 

Ο Howard Rachofsky, πρώην διαχειριστής hedge fund, μαζί με τη σύζυγό του Cindy, είναι ανάμεσα στους πιο επιφανείς συλλέκτες. Γνωρίζει πολύ καλά την επενδυτική αξία ενός έργου τέχνης, κάτι που όπως διαπίστωσε, αναζητούν ολοένα και περισσότεροι αγοραστές, σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον.

 

«Υπάρχει τόσος πλούτος στον κόσμο που αναζητά εναλλακτικές επενδύσεις», δηλώνει με συνέντευξή του στο Bloomberg ο Rachofsky. «Η αγορά είναι πιο ευρεία από ό,τι ήταν. Έχει μεγαλώσει με νέους αγοραστές από την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μια σειρά παικτών έχει έρθει από το χρηματοοικονομικό τομέα και αναζητά καλές αξίες».

 

Οι έμποροι τέχνης συμφωνούν ότι εύποροι αγοραστές τοποθετούνται στη σύγχρονη τέχνη αναζητώντας να αντισταθμίσουν τον επενδυτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν με άλλες τους τοποθετήσεις σε αυτή την οικονομία. Οι δημοπρασίες σύγχρονης τέχνης που έκαναν τον Ιούνιο οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s στο Λονδίνο συγκέντρωσαν 220,6 εκατ. στερλίνες. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει ποτέ αυτές οι εκδηλώσεις.

 

Και όμως, ο Rachofsky θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του «μπουμ», του 2007 και του 2008. «Κάποιες τιμές είναι υψηλές και μπορούν να συγκριθούν με τα προηγούμενα ρεκόρ τους. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι καθολικό. Δεν υπάρχει κάποια μανία. Εάν οι αγορές βρεθούν σε κρίση, θα υπάρξει μείωση τιμών και στην τέχνη. Θα υπάρξει μία παύση στην άνοδο», λέει. Η συλλογή του Rachofsky εκτίθεται σε ένα σπίτι που σχεδίασε ο Richard Meier, και ολοκληρώθηκε το 1996. Η συλλογή εστιάζει κυρίως στα μεταπολεμικά κινήματα της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως μινιμαλισμός της δεκαετίας του 1960 και η Arte Povera. Βέβαια, περιλαμβάνει και πιο σύγχρονα έργα, καλλιτεχνών όπως οι Robert Gober, Gerhard Richter και Mark Grotjahn.

 

Οι απόψεις του γνωστού συλλέκτη μάλλον επιβεβαιώνονται από τα τελευταία γεγονότα στην αγορά. Η Art Basel που έγινε πρόσφατα στην Ελβετία είδε αρκετές πωλήσεις έργων στην κατηγορία των 200.000-2.000.000 δολαρίων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ