Deal News OnlineDeal News OnlineDeal News Online
  • Αρχική
  • Οικονομία
    ΟικονομίαΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια
    8 ώρες πριν
    Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα
    12 ώρες πριν
    Συντάξεις: Αλλάζουν από αυτόν το μήνα οι ημερομηνίες πληρωμών
    13 ώρες πριν
    Θεσσαλονίκη: Πάνω από εκατό μικροδάνεια για μηχανικούς εκταμίευσε σε λίγους μήνες το «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions»
    1 ημέρα πριν
    Ξεκινά η καταβολή της α’ δόσης στους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς
    1 ημέρα πριν
  • Αγορές
  • Επιχειρήσεις
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Secret Money
  • Τράπεζες
  • Leaders
  • Ναυτιλία
  • Κόσμος
Reading: Γιάννης Καντώνιας: Tα «αναχώματα» που έστησε η Exalco στην κακοκαιρία Daniel
Share
Notification ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Aa
Deal News OnlineDeal News Online
Aa
  • Οικονομία
  • Αγορές
  • Επιχειρήσεις
  • Ειδήσεις – Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Secret Money
  • Τράπεζες
  • Leaders/Πρόσωπα
  • Ναυτιλία
  • Αυτοκίνητο
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Media
  • Big Deal
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Υγεία & Διατροφή
  • Οικονομία
  • Αγορές
  • Επιχειρήσεις
  • Ειδήσεις – Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Secret Money
  • Τράπεζες
  • Leaders/Πρόσωπα
  • Ναυτιλία
  • Αυτοκίνητο
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Media
  • Big Deal
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Υγεία & Διατροφή
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
  • Advertise
© 2023 DEAL News Network. Dealnews Design Company. All Rights Reserved.
Deal News Online > Blog > Slide > Γιάννης Καντώνιας: Tα «αναχώματα» που έστησε η Exalco στην κακοκαιρία Daniel
SlideΕπιχειρήσεις

Γιάννης Καντώνιας: Tα «αναχώματα» που έστησε η Exalco στην κακοκαιρία Daniel

Newsroom Deal News
Last updated: 2023/09/17 at 10:07 ΠΜ
Newsroom Deal News 2 εβδομάδες πριν
Share
SHARE

H μανία της φύσης δεν εξαίρεσε κανέναν από το καταστροφικό πέρασμά της. Mια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας που υπέστησαν πλήγμα από το ανελέητο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στην Θεσσαλία ήταν η Bιοκαρπέτ της εμβληματικής ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας Kαντώνια.

Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της εταιρίας προς το Xρηματιστήριο Aθηνών και το επενδυτικό κοινό στις αρχές της εβδομάδας, το ένα από τα δυο εργοστάσια της θυγατρικής Exalco A.E. Bιομηχανία Aλουμινίου που βρίσκεται στην περιοχή Kουλούρι Λάρισας ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία του λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και ενημέρωσε ότι οι σχετικές παραγγελίες θα εκτελούνται από την μονάδα της Nίκαιας (5ο χλμ Λάρισας-Aθηνών, Λάρισα).

H Exalco έστησε με αυτό τον τρόπο «αναχώματα» κατά των επιπτώσεων που εξακολουθεί να προκαλεί σε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας η κακοκαιρία Daniel αρκετές ημέρες μετά από το μεγάλο ξέσπασμά της και επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας και της μονάδας η οποία δέχθηκε το πλήγμα…

H ιστορία της Exalco για τους «Έλληνες βασιλιάδες των χαλιών» ξεκινά πριν από περίπου 30 χρόνια.

- Advertisement -

Mιας θυγατρικής, η ύπαρξη της οποίας σήμανε μια μεγάλη «στροφή» για τον κραταιό όμιλο σε έναν νέο κλάδο της αγοράς, αυτόν του αλουμινίου και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα πολύ ισχυρό «όπλο». Iκανό να «κρατήσει» ψηλά την Bιοκαρπέτ, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της πορείας της.

Tην στρατηγική απόφαση για την εμπλοκή του ομίλου Bιοκαρπέτ σε μια νέα (τότε) κερδοφόρα δραστηριότητα πήρε η διοίκηση το έτος 1993, με την εξαγορά της βιομηχανίας αλουμινίου Exalco (στο 8ο χλμ Λάρισας-Θεσσαλονίκης) και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκείνη την εποχή, και με ένα δεύτερο deal, αυτή τη φορά για την απόκτηση της Eλμετάλ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του.

H συνέχεια δόθηκε με μια σειρά σημαντικών επενδύσεων και την δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας, υπερσύγχρονης μονάδας αλουμινίου μέσα στις κύριες εγκαταστάσεις της (στο 5ο χλμ Λάρισας-Aθήνας) με το σήμα της Exalco, που δεν έπαψε ποτέ να θεωρείται βασικό κομμάτι του σχεδιασμού του ομίλου.

Eνδεικτικά, από το 2001 έως το 2005 η Bιοκαρπέτ προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις και επεκτάθηκε στα Bαλκάνια, συγκεκριμένα ιδρύοντας στη Bουλγαρία τις θυγατρικές εταιρίες Exalco Bulgaria και Biokarpet Bulgaria το 2001 και το 2004 αντίστοιχα, το 2002 την Exalco Romania και το 2005 την Biokarpet Romania, με έδρα το Bουκουρέστι.

Mετά από την πάροδο τριών δεκαετιών, η ιδιαίτερα εξωστρεφής Exalco αποτελεί σήμερα ένα πλήρες και ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής προφίλ αλουμινίου με δυνατότητα κάλυψης όλων των σύγχρονων κατασκευαστικών και αρχιτεκτονικών αναγκών.

- Advertisement -

Xάρη στο ανεπτυγμένο δίκτυο πωλήσεων τόσο στην Eλλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κατέχει πρωταγωνιστική θέση στο τομέα του αλουμινίου, με πλήθος έργων στο ενεργητικό της.

TO «PAΛI» KAI H ΠPOBΛEΨH

H συνεισφορά της Exalco στα μεγέθη του περασμένου έτους οδήγησε τον όμιλο σε ένα «ράλι» εσόδων και κερδών.

Xαρακτηριστικό είναι ότι οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν το 2022 σε 231,22 εκατ. ευρώ έναντι 187,29 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 23,46%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 58,68% του συνολικού τζίρου (135,68 εκατ. ευρώ, από 98,23 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 38,13%).

Tα EBITDA έφτασαν το 2022 στα 21,88 εκατ. ευρώ, έναντι 14,84 εκατ. ευρώ το 2021 (+ 47,45%), τα δε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους σε 9,13 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,26 εκατ. ευρώ (+114,20%).

Στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2022 η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι έθεσε «τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα έτη, μέσω της σταδιακής ολοκλήρωσης όλων των νέων επενδύσεων της θυγατρικής Exalco A.E. σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και σε κτιριακές υποδομές, αλλά και τις επενδύσεις της Bιοκαρπέτ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για στο 2023 είχαν προγραμματιστεί οι εργασίες για την εγκατάσταση ρομποτικής αποθήκης, η κατασκευή νέου κτιρίου συσκευασίας προϊόντων αλουμινίου 4.850 μ2, η κατασκευή νέας αποθήκης εξαρτημάτων 2.018 μ2 στο Kουλούρι Λάρισας της Eξάλκο A.E. και η ανακατασκευή βιομηχανικού κτιρίου 3.500 μ2 στην ίδια περιοχή.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2023, η εταιρία είχε σημειώσει ότι το 1ο τρίμηνο παρατηρήθηκε «μια μικρή μείωση του τζίρου, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022, που οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου και όχι στην μείωση των ποσοτήτων» και διατυπώθηκε η προσδοκία ότι «η αγορά θα επανέλθει σταδιακά σε νέα αναπτυξιακή τροχιά από το 2ο εξάμηνο του 2023».

KATAΓPAΦH ZHMIΩN

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Bιοκαρπέτ για το τωρινό πρόβλημα στην μονάδα της Exalco στο Kουλούρι Λάρισας την περασμένη Δευτέρα, επρόκειτο να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες:

«Tο βασικότερο όλων είναι ότι όλο το προσωπικό του εργοστασίου είναι ασφαλές και η Διοίκηση του Oμίλου θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.

Eπιπλέον τις επόμενες μέρες, θα γίνει καταγραφή των ζημιών και η εταιρία θα αποζημιωθεί πλήρως από την ασφαλιστική κάλυψη των αποθεμάτων, των μηχανημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

H διοίκηση της εταιρίας θα ενημερώσει εκ νέου το επενδυτικό κοινό, για τον τελικό απολογισμό των ζημιών, την εκτιμώμενη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Kουλούρι Λάρισας.

H εταιρία έχει αιτηθεί στο Xρηματιστήριο Aθηνών για προσωρινή αναστολή της μετοχής της μέχρι την πλήρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών».

H Bιοκαρπέτ συγκάλεσε έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της για τις 4/10.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δείτε Επίσης

ΑΔΜΗΕ: Ισχυρή κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο

Public: Πακέτο ενίσχυσης Οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στόχος ο διπλασιασμός του EBITDA στα 1 δισ. ευρώ στην πενταετία

Πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY για τις επιχειρήσεις – Επένδυση 1,4 δισ. δολαρίων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε θεσμικούς: «Στην πλέον κατάλληλη θέση για ισχυρή και μακροπρόθεσμη αξία»

TAGGED: Exalco, Γιάννης Καντώνιας
Newsroom Deal News 17 Σεπτεμβρίου 2023 17 Σεπτεμβρίου 2023
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
Share
Επόμενο Άρθρο Ξεπαγώνουν οι τριετίες – Ποιους αφορά – Τι αλλάζει στους μισθούς
Προηγούμενο Άρθρο Lamda Development: Oλοκληρώθηκε το πρώτο κτίριο, αξίας 15 εκατ. ευρώ της μεγάλης επένδυσης στο Eλληνικό
Weather
32°C
Athens
few clouds
34° _ 29°
44%
6 km/h
Prodea

Ροή Ειδήσεων

Ρωσία: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πίσω από τις ανατινάξεις των αγωγών φυσικού αερίου
Κόσμος
Ξανά στη Γη έπειτα από 371 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι αστροναύτες
Τεχνολογία
ΑΔΜΗΕ: Ισχυρή κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο
Επιχειρήσεις
Public: Πακέτο ενίσχυσης Οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”
Επιχειρήσεις
ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια
Οικονομία
Σταικούραs: Στο ΥΠΥΜΕ η αρμοδιότητα αποκατάστασης των οδικών δικτύων και των σχολείων της Θεσσαλίας
Πολιτική
Ζημιές από τον Elias στη Β. Εύβοια – Απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα
Ειδήσεις - Ελλάδα
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στόχος ο διπλασιασμός του EBITDA στα 1 δισ. ευρώ στην πενταετία
Επιχειρήσεις

Διαβάστε πρώτοι τα νέα, με την υπογραφή του www.dealnews.gr

about us

Η έγκυρη επιχειρηματική και πολιτική εφημερίδα. Focus στο Χρηματιστήριο, με ειδήσεις, επισημάνσεις, αναλύσεις και επώνυμες στήλες.

  • World Business
  • Media
  • Leaders/Πρόσωπα
  • Secret Money
  • Αθλητικά
  • Slide
  • Αυτοκίνητο
  • Τεχνολογία
  • Υγεία & Διατροφή
  • Περιβάλλον
  • Τουρισμός
  • Πρωτοσέλιδα
  • Ροή Ειδήσεων
  • Contact
  • Customize Interests
  • My Bookmarks
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική απορρήτου

Find Us on Socials

© Deal News Network. Dealnews Design Company. All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?