Κατά 1,9% μειώθηκε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% για την ίδια περίοδο.
Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος στην Ελλάδα συνέβη παρά την οικονομική ανάπτυξη, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, όπου σημειώθηκε άνοδος των εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ανοδική τάση στις οικονομίες της G7
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όλες οι οικονομίες της G7 κατέγραψαν αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Ιταλία παρουσίασε την πιο εντυπωσιακή άνοδο με ποσοστό 3,4%, ανακτώντας το έδαφος που είχε χάσει το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αποδοχές των εργαζομένων και στις κοινωνικές παροχές που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η Γερμανία ακολούθησε με άνοδο 1,4%, ενώ το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,2%, ανακάμπτοντας από την ύφεση του προηγούμενου τριμήνου. Η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στη Γερμανία αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες αμοιβές που έλαβαν οι εργαζόμενοι.
Παγκόσμια εικόνα και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ
Στον Καναδά, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ το ΑΕΠ της χώρας συνέχισε να μειώνεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Παρόμοια αύξηση στο πραγματικό εισόδημα κατέγραψε και η Γαλλία, υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος ήταν ηπιότερη, με ποσοστά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, η Πολωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με ποσοστό 10,2%, λόγω της σημαντικής αύξησης των αμοιβών, των κοινωνικών παροχών και των εισοδημάτων από περιουσιακά στοιχεία.