ΤτΕ: Πλεόνασμα και μείωση χρέους χαράσσουν θετική πορεία για την οικονομία

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει θετική πορεία το 2024, με τις προβλέψεις να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την αγορά εργασίας και το δημοσιονομικό ισοζύγιο, σύμφωνα με το Note on the Greek Economy της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ενώ η χώρα αντιμετώπισε υψηλή πληθωριστική πίεση τα προηγούμενα χρόνια, οι τελευταίες τάσεις δείχνουν σταδιακή αποκατάσταση και περιορισμένο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη.

Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,3% για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτή η ανάπτυξη ενισχύεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, οι οποίες επωφελούνται από τη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών πόρων. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε σε μονοψήφιο επίπεδο (9,3%) το Σεπτέμβριο του 2024, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αγορά ακινήτων παρουσίασε συνέχιση της αύξησης τιμών το 2023, αν και με μικρότερη ένταση το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παράλληλα, η κατανάλωση αγαθών δεν δείχνει ιδιαίτερη δυναμική, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο του 2024, καταγράφοντας πτώση 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο του 2024, ενισχυόμενη από την αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της Ελλάδας παρουσίασε μείωση το 2023 λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας, ωστόσο παραμένει σχετικά υψηλός, αγγίζοντας το 3,0% τον Οκτώβριο του 2024, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών. Αν και η συνολική δημοσιονομική κατάσταση είναι θετική, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο 2,1% του ΑΕΠ το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ το 2024, λόγω κυρίως της αύξησης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών.

Για το 2024, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει τη θετική πορεία της, με εκτιμήσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Παράλληλα, η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να είναι ελαφρώς επεκτατική, ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις και δημιουργώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ