Αντέχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας σε σημαντικό βαθμό στην απασχόληση και στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), περίπου 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις ανήκουν σε οικογένειες. Από αυτές, το 70% είναι μικρές, απασχολώντας 2 έως 10 εργαζομένους. Παράγουν το 12% του ΑΕΠ και δημιουργούν το 45% των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, με πολλές να λειτουργούν για περισσότερα από 21 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει την ανθεκτικότητά τους. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες βρίσκονται στην πρώτη ή δεύτερη γενιά, η διαδοχή αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη βιωσιμότητά τους. Η ομαλή μετάβαση από γενιά σε γενιά, καθώς και η διαχείριση των ενδοοικογενειακών διαφορών, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν την επιτυχία της επόμενης γενιάς.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε στο CEO Initiative Forum την ανάγκη για την ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης που να κατανοούν και να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων. Μία από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές διεθνώς για την αποφυγή συγκρούσεων και τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων είναι η ύπαρξη ανεξάρτητων διοικητικών συμβουλίων.

Παρότι η εφαρμογή δομών διακυβέρνησης όπως τα ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα μόνο το 12% των οικογενειακών επιχειρήσεων έχει στελέχη εκτός της οικογένειας στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με την απουσία νέων ιδεών, καινοτομίας και τεχνογνωσίας, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια και εξωτερικούς διευθυντές καταφέρνουν να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά. Περίπου 40% των επιτυχημένων οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως διοικούνται από επαγγελματίες εκτός της οικογένειας, με 80% αυτών να έχουν ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο.

Το ΕΒΕΑ αναγνωρίζει τη σημασία της υποστήριξης των οικογενειακών επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στις αλλαγές. Στόχος είναι η παροχή εργαλείων και υποδομών που θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της συμβολής τους στην ελληνική οικονομία.

Αν και οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις δείχνουν ότι αντέχουν, η εξέλιξή τους εξαρτάται από την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών διακυβέρνησης και από την προθυμία τους να ενσωματώσουν εξειδικευμένα στελέχη για τη λήψη αποφάσεων. Η διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα τους μπορεί να συνδυαστεί με δοκιμασμένες διεθνείς πρακτικές, ώστε να παραμείνουν ανθεκτικές και ανταγωνιστικές απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πληροφορίες από newsbreak.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ