Ζωή σε άλλους πλανήτες προσπαθούν να εντοπίσουν Κινέζοι επιστήμονες! Οπως αναφέρει το έγκυρο «Space News», το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σχέδιο με την αποστολή διαστημοπλοίων, εκ των οποίων το ένα, υπό την επωνυμία «Tianwen-3», θα έχει ως στόχο τη συλλογή και την επιστροφή δειγμάτων από τον Αρη, η οποία έχει προσδιοριστεί για το 2028, ενώ το 2029 το «Tianwen-4» θα στοχεύσει στην εξερεύνηση του Δία και της Καλλιστώς. Το 2033 θα συλλέξει ατμοσφαιρικά σωματίδια από την Αφροδίτη, ενώ ένας ερευνητικός σταθμός στον Αρη θα στοχεύσει σε μακροχρόνιες περιβαλλοντικές μελέτες κι έχει προγραμματιστεί ότι θα λειτουργήσει έως το 2038.
Η πλέον φιλόδοξη πρόταση είναι μια πυρηνική αποστολή στον Ποσειδώνα γύρω στο 2039, με σκοπό να μελετήσει την ατμόσφαιρα, τους δακτυλίους και τον δορυφόρο του, τον Τρίτωνα. Ο Τρίτων παρουσιάζει ενδείξεις κρυοηφαιστείου, όπου απελευθερώνονται νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Αν και δεν έχει εγκριθεί επίσημα, η αποστολή σηματοδοτεί το εντεινόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την αστροβιολογία του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.
Ο «οδικός χάρτης» της Κίνας για την εξερεύνηση των πλανητών έχει ως εξής:
– «Tianwen-3», επιστροφή δείγματος στον Αρη (2028).
– «Tianwen-4», Δίας και Καλλιστώ (2029).
– Προσομοιωτής κατοικήσιμων περιβαλλόντων (2030).
– Επιστροφή ατμοσφαιρικού δείγματος από την Αφροδίτη (2033).
– Επιστημονικός σταθμός Αρη (2038).
– Αποστολή σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα (2039).
Ο εμπορικός διαστημικός τομέας της Κίνας συνεχίζει να διευρύνει τους ορίζοντές του, με την Beijing Ziwei Yutong Technology Co., Ltd. (AZSpace), να ανακοινώνει φιλόδοξα σχέδια επανδρωμένων δοκιμών πτήσης έως το 2028. Η εταιρία σκοπεύει να εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο «B300» τον Ιούλιο του 2025, ακολουθούμενο από το «Dear-5» τον Σεπτέμβριο του 2025. Οι αποστολές αυτές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Κίνας. Παράλληλα, η Beijing Lanying Xingtong Technology Co., Ltd. (Bluelink Satcom), εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός δορυφορικού δικτύου ικανού να ανιχνεύει σήματα Bluetooth από το Διάστημα. Η εταιρία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο Bluetooth της Κίνας στα μέσα του 2025.
Η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της, αναπτύσσοντας δορυφόρους με προηγμένες δυνατότητες, όπως οι πρόσφατες εκτοξεύσεις των απόρρητων δορυφόρων TJS-15 και TJS-16. Οι δορυφόροι αυτοί διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες, όπως η δυνατότητα πληροφοριών σημάτων ή έγκαιρης προειδοποίησης.
Εκτός από την εξερεύνηση των τεσσάρων πλανητών, αναμένουμε και επόμενες κινεζικές αποστολές στο Διάστημα. Η Κίνα… καλπάζει και στο Διάστημα!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)