Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Apple Inc. δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως η αύξηση του κόστους λόγω των δασμών και η επιβράδυνση στην Κίνα.
Ανησυχίες για το μέλλον της Apple Inc. επανέφερε η δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της εβδομάδας στη Wall Street. Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία δεν κατάφερε να κατευνάσει τους φόβους της αγοράς σχετικά με τις γεωπολιτικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δραστηριότητάς της στην Κίνα.
Η μετοχή της Apple υποχώρησε έως και 4,2% κατά τη μετασυνεδριακή διαπραγμάτευση την Πέμπτη, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών για τις πωλήσεις στην κινεζική αγορά, που αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των νέων δασμών που επιβάλλονται εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, αποκάλυψε ότι η επιβάρυνση από τους δασμούς ενδέχεται να φτάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την τρέχουσα περίοδο. Παρόλο που η εταιρεία προβλέπει αύξηση εσόδων σε μονοψήφιο ποσοστό —χαμηλότερο όμως από το 5% που εκτιμούσαν οι αναλυτές— απέφυγε να δώσει σαφείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις των δασμών στο επόμενο τρίμηνο.
Οι εξελίξεις αυτές σκιαγραφούν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την Apple, η οποία καλείται να διαχειριστεί τόσο τις εμπορικές προκλήσεις όσο και τις αυξανόμενες πιέσεις από την ασιατική αγορά.
Οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,3% στα 16 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 29 Μαρτίου, έναντι πρόβλεψης για 16,83 δισ. δολάρια. Η Apple έχει χάσει μερίδιο αγοράς από εγχώριες εταιρείες όπως Huawei, Xiaomi και Oppo, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την ξένη τεχνολογία σε ορισμένους χώρους εργασίας. Η εξάρτηση της Apple από την παραγωγή στην Κίνα την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η εταιρεία υστερεί και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά στην Κίνα, όπου η πλατφόρμα Apple Intelligence δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Η Apple σχεδιάζει να λανσάρει τις AI υπηρεσίες της στην Κίνα τους επόμενους μήνες μέσω συνεργασιών με τις Alibaba και Baidu, ενώ αναμένεται και αναδιπλούμενο iPhone το 2026.
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, η Apple ανακοίνωσε αύξηση 100 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και αύξηση του μερίσματος κατά 4% στα 26 σεντ ανά μετοχή. Ωστόσο, η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 15% από την αρχή του έτους.
Συνολικά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 95,4 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των 94,6 δισ. Κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,65 δολάρια, έναντι πρόβλεψης για 1,62 δολάρια.
Οι πωλήσεις iPhone έφτασαν τα 46,8 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις (45,9 δισ.), αλλά σημειώνοντας αύξηση μικρότερη του 2% από πέρυσι. Το νέο iPhone 16e αντικατέστησε το μοντέλο SE με υψηλότερη τιμή ($599), γεγονός που ενδέχεται να αποθάρρυνε κάποιους καταναλωτές. Η Apple σκοπεύει να παρουσιάσει σημαντικές αναβαθμίσεις στο iPhone αργότερα φέτος, περιλαμβάνοντας λεπτότερο σχεδιασμό.
Οι δασμοί παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν και η Apple ίσως αποφύγει τον δασμό 145% για προϊόντα από την Κίνα, οι νέοι δασμοί σε ηλεκτρονικά προϊόντα ενδέχεται να την αναγκάσουν να αυξήσει τις τιμές. Προς το παρόν, μετατοπίζει μέρος της παραγωγής στην Ινδία και το Βιετνάμ, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο.
Ο Κουκ απέφυγε να σχολιάσει ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών, αλλά τόνισε ότι φέτος η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει δεκάδες εκατομμύρια επεξεργαστές κατασκευασμένους στις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε επίσης τη στρατηγική της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε τα χαρακτηριστικά να πληρούν τα «υψηλά πρότυπα ποιότητας» της εταιρείας.
«Σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε. «Ανυπομονούμε να δώσουμε αυτές τις δυνατότητες στα χέρια των πελατών μας».