Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες σχετικά με την πρόσφατη εντυπωσιακή άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος, που έχει ξεπεράσει το 9% φέτος, δημιουργεί ένα νέο κύμα προβληματισμού για τους εξαγωγείς της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι ήδη δοκιμάζονται από τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP, η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, ο ολλανδικός κολοσσός ζυθοποιίας Heineken και ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Schneider Electric συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που έχουν ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Η εκτίναξη της ισοτιμίας του ευρώ σε υψηλό τριετίας δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος του ευρώ άμεσα υπονομεύει την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, όπου ήδη καταγράφονται ενδείξεις συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών. Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς μια περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους και να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία τους σε μια ήδη ταραγμένη παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» στην ΕΕ ύψους 20% στις αρχές Απριλίου, αλλά στη συνέχεια τους μείωσαν στο 10% για να προχωρήσουν συνομιλίες διάρκειας 90 ημερών μεταξύ των δύο πλευρών.
«Το ισχυρό ευρώ επιδεινώνει το σοκ των δασμών», δήλωσε ο Robin Winkler, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στη Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι «πλήττει την ανταγωνιστικότητα [των εταιρειών] στο εξωτερικό εμπόριο».
Οι αναλυτές της HSBC μείωσαν την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή τους για την αύξηση των κερδών φέτος για τις εταιρείες του δείκτη FTSE Europe στο 2,9%, προειδοποιώντας ότι το ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να «επηρεάσει σημαντικά» τα έσοδά τους από το εξωτερικό.
Αν και πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν στρατηγικές αντιστάθμισης (hedging) για να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αρκετές έχουν ενημερώσει τους επενδυτές ότι μια παρατεταμένη άνοδος του ευρώ θα συμπιέσει τα κέρδη και τα έσοδα. Η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση, καθώς τα προϊόντα γίνονται ακριβότερα για τους Αμερικανούς αγοραστές, ή να μειώσει τα κέρδη που μετατρέπονται στο εγχώριο νόμισμα.
Ο επικεφαλής οικονομικών της SAP, Dominik Asam, δήλωσε ότι κάθε ενίσχυση κατά $0,01 της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου θα αφαιρεί 30 εκατ. ευρώ από τα ετήσια έσοδα της εταιρείας.
Πρόσθεσε ότι ενώ η SAP έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος της έκθεσής της στο συνάλλαγμα για φέτος, «το 2026 είναι πιο δύσκολο, γιατί τότε θα υποστούμε πραγματικά τις συνέπειες από την ισοτιμία», όταν λήξουν οι αντισταθμίσεις.
Η Heineken δήλωσε ότι η άνοδος του ευρώ έναντι διαφόρων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεξικανικού πέσο, θα μπορούσε να μειώσει τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της για το έτος κατά 180 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική διευθύντρια της Schneider Electric, Hilary Maxson, προειδοποίησε ότι το ασθενέστερο δολάριο, μαζί με άλλα συναλλαγματικά φαινόμενα, θα μπορούσε να μειώσει τα ετήσια έσοδα της εταιρείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έως και κατά 1,25 δισ. ευρώ.
Ο οικονομικός διευθυντής της Porsche, Jochen Breckner, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία προσπάθησε να περιορίσει τον αντίκτυπο του ισχυρότερου ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι ο όμιλος, ο οποίος έχει τη Βόρεια Αμερική ως δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του, θα αισθανθεί έναν «ορισμένο αντίκτυπο».