Στο τραπέζι της ΕΕ η μείωση ρυθμιστικών βαρών για ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι συζητήσεις εντείνονται ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου

Σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις διαδικασίες για την απλοποίηση της νομοθεσίας στον τομέα της ενέργειας. Οι συζητήσεις εντείνονται ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου, με στόχο να ενταχθούν ενεργειακές πολιτικές στο ευρύτερο πλαίσιο μείωσης της γραφειοκρατίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιο της Κομισιόν, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προβλέπει μεταξύ άλλων την απλούστευση των υποχρεώσεων εξοικονόμησης ενέργειας και των κανόνων για τις εκπομπές μεθανίου. Στόχος είναι η μείωση του κανονιστικού βάρους, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς να θίγονται οι βασικές πολιτικές αρχές για την ενεργειακή μετάβαση.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε με το πρώτο πακέτο απλοποιήσεων τον Φεβρουάριο του 2025. Εξετάζεται, επίσης, ποιοι άλλοι τομείς της ενωσιακής νομοθεσίας μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο της οδηγίας για την εταιρική βιωσιμότητα (CSRD), προτείνονται σημαντικές αλλαγές, όπως:

Εφαρμογή των κανόνων μόνο σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους, αντί των 250 που ίσχυαν έως τώρα.

Παρόμοια εξαίρεση προτείνεται και για την ταξινόμηση βιώσιμων επενδύσεων.

Παροχή δυνατότητας σε μικρές επιχειρήσεις να μη μεταφέρουν δεδομένα σε μεγαλύτερους συνεργάτες, όταν αυτά ζητούνται για σκοπούς συμμόρφωσης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Βιομηχανίες και κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, βλέποντάς τες ως αναγκαίο βήμα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Αντίθετα, περιβαλλοντικοί φορείς και χώρες όπως η Ισπανία εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανή χαλάρωση των πράσινων κριτηρίων.

Παράλληλα, η συζήτηση για τη σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 παραμένει ανοιχτή, με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία να εκφράζουν διαφωνίες, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη διαμόρφωση των τελικών συμπερασμάτων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ