Δραματική μείωση κερδών κατά 16% για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου ανακοίνωσε η Ryanair, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 1,61 δισ. ευρώ. Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, προειδοποιεί για τις προκλήσεις που θέτουν οι εμπορικοί πόλεμοι, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία για την κερδοφορία της τρέχουσας χρονιάς.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% στα 13,95 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση των τιμών των εισιτηρίων κατά 7% οδήγησε στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 9%, σε λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια επιβάτες, από 183,7 εκατομμύρια το 2024.
Οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στον κλάδο των αερομεταφορών, διαταράσσοντας την ελεύθερη ροή αεροσκαφών που απαιτείται για την ανάπτυξη και αποδυναμώνοντας την αμερικανική οικονομία που τροφοδοτεί τον ταξιδιωτικό κλάδο της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά, η Ryanair έχει δηλώσει ότι οι κρατήσεις είναι ισχυρές για τη θερινή σαιζόν.
Ο αερομεταφορέας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει μετοχές αξίας 750 εκατ. ευρώ τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, η Ryanair αναμένει την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απειλήσει να στοχοθετήσουν τα αεροσκάφη της Boeing με αντίποινα, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ τον Απρίλιο.
Η Ryanair, η οποία έχει αποκλειστικά αεροπλάνα της Boeing στον στόλο της και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της αμερικανικής κατασκευάστριας στην Ευρώπη, δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ακυρώσει την παραγγελία αεροσκαφών ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να στραφεί σε άλλον κατασκευαστή, εάν οι πρόσθετες χρεώσεις τεθούν σε ισχύ.
Από την πλευρά τους, αμερικανικοί αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένης της Delta Air Lines έχουν αρνηθεί να πληρώσουν προσαυξήσεις για αεροσκάφη του ευρωπαϊκού ανταγωνιστή της Boeing, της Airbus.
Τα κατασκευαστικά προβλήματα της Boeing είχαν ήδη επιβραδύνει τις παραδόσεις για τη Ryanair. H μεγαλύτερη low-cost αεροπορική της Ευρώπης έχει μειώσει δύο φορές την πρόβλεψή της για την αύξηση των επιβατών για το τρέχον οικονομικό έτος. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι περιορισμοί στη χωρητικότητα θα αντισταθμίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Η Ryanair είχε αρχικά ως στόχο τα 215 εκατομμύρια επιβάτες το οικονομικό έτος 2026, αλλά μείωσε τον στόχο τον Νοέμβριο και στη συνέχεια ξανά τον Ιανουάριο λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από την Boeing. Η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 206 εκατομμύρια, από 200,2 εκατομμύρια επιβάτες το οικονομικό έτος 2025.
Οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι δείχνουν να είναι ωστόσο ισχυρές, καθώς η Ryanair επεκτείνει το δίκτυό της σε προορισμούς όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Τουρκία.
Οι μετοχές της Ryanair έχουν κερδίσει περίπου 18% φέτος, σε σύγκριση με την αύξηση 14% της Wizz Air και την πτώση 2% της EasyJet.
Η EasyJet θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της την Πέμπτη, ενώ η Wizz θα ακολουθήσει στις 5 Ιουνίου.