Ο πληθωρισμός στη Γαλλία συνέχισε την πτωτική του πορεία τον Μάιο, πέφτοντας στο 0,6% σε ετήσια βάση — το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη συζήτηση για πιθανή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η τιμή αυτή υπολείπεται τόσο του στόχου της ΕΚΤ (2%) όσο και των εκτιμήσεων αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι ανέμεναν ετήσια αύξηση της τάξης του 0,9%. Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν μια γενικότερη τάση υποχώρησης των τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς και σε χώρες με μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί ένδειξη σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών. Ο επικεφαλής της, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, χαρακτήρισε τα στοιχεία «ενθαρρυντικά» και επεσήμανε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Η πτώση του πληθωρισμού προέρχεται, σε μεγάλο βαθμό, από τη μείωση του ενεργειακού κόστους (-8,1% σε ετήσια βάση) και την ελαφρά πτώση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (-0,2%). Επίσης, στον τομέα των υπηρεσιών, ο ρυθμός αύξησης των τιμών περιορίστηκε στο 2,1% από 2,4% τον Απρίλιο.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου, με το ενδεχόμενο νέας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων να παραμένει στο τραπέζι. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, δήλωσε πρόσφατα ότι στηρίζει περαιτέρω χαλάρωση, επικαλούμενος τον κίνδυνο παρατεταμένα χαμηλού πληθωρισμού.