ΟΟΣΑ: Οι κινεζικές επιδοτήσεις στον χάλυβα επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των υπολοίπων οικονομιών που εξετάστηκαν

Οι κρατικές επιδοτήσεις που παρέχει η Κίνα στον βιομηχανικό τομέα του χάλυβα δημιουργούν ανισότητες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και δυσκολεύουν την πρόοδο προς μια πιο βιώσιμη χαλυβουργία, επισημαίνει έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά χάλυβα επηρεάζεται από παράγοντες που δεν προκύπτουν από την ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα οι μη επιδοτούμενοι παραγωγοί να δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν σε ίσους όρους.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των υπολοίπων οικονομιών που εξετάστηκαν. Παράλληλα, οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2020, φτάνοντας τα 118 εκατομμύρια τόνους το 2024 – επίπεδο ρεκόρ. Αντίθετα, οι εισαγωγές χάλυβα στην Κίνα μειώθηκαν σχεδόν κατά 80%, στους 8,7 εκατομμύρια τόνους.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Κίνα, ως η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως, δημιουργεί πίεση στις άλλες χώρες, καθώς οι εξαγωγές τους μειώνονται ενώ οι εισαγωγές τους αυξάνονται σημαντικά.

Ενδεικτικά, από το 2020, οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13% στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, 18% στην Ιαπωνία και την Κορέα, 40% στη Βόρεια Αμερική, 52% στην Τουρκία, 60% στη Νότια Αμερική και έως 77% στην Ωκεανία.

Η έκθεση, με τίτλο “Προοπτικές για τον Χάλυβα του ΟΟΣΑ 2025”, αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν για τις χώρες παραγωγής και εξαγωγής χάλυβα, ειδικά ενόψει της ανάγκης για μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές παραγωγής.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ