Δυναμικό «μπάσιμο» της Cosco σε παγκόσμια λιμενικά assets

Συμφωνία-μαμούθ 19 δισ. δολ., με επίκεντρο τον Παναμά, αλλάζει τις ισορροπίες, ενώ Πεκίνο και Ουάσινγκτον δίνουν μάχη επιρροής πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επετεύχθη έπειτα από υψηλού επιπέδου συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελβετία, γεγονός που ίσως συμβάλει στην εξομάλυνση των σινοαμερικανικών εντάσεων στο εμπόριο και στη ναυτιλία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΠΑ

Σε διαπραγματεύσεις για την επένδυσή της σε διεθνή κοινοπραξία, που επιδιώκει να αποκτήσει τα παγκόσμια λιμενικά assets του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Λι Κα-Σινγκ, βρίσκεται η κινεζική Cosco Shipping Corp., σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων. Η εν λόγω κοινοπραξία, υπό την ηγεσία της Terminal Investment Ltd. του Ιταλού δισεκατομμυριούχου Τζιανλουίτζι Απόντε, περιλαμβάνει και την αμερικανική BlackRock με τον βραχίονά της Global Infrastructure Partners, όπως αποκαλύπτει το gCaptain.

Η εμπλοκή κινεζικών κρατικών επενδυτών, όπως η Cosco, εξετάζεται ως μέσο για την άρση των σοβαρών ενστάσεων του Πεκίνου σχετικά με τη συμφωνία, ιδιαίτερα λόγω της στρατηγικής σημασίας δύο λιμένων στη Διώρυγα του Παναμά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επετεύχθη έπειτα από υψηλού επιπέδου συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελβετία, γεγονός που ίσως συμβάλει στην εξομάλυνση των σινοαμερικανικών εντάσεων στο εμπόριο και στη ναυτιλία.

Η πώληση των 43 λιμένων παγκοσμίως, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στον Παναμά, εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην CK Hutchison Holdings του Λι Κα-Σινγκ έσοδα άνω των 19 δισ. δολ. σε μετρητά. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ήδη καταδικάσει τη συμφωνία, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες ναυτιλιακές φιλοδοξίες της Κίνας. Μάλιστα, κινεζικές εποπτικές Αρχές διεμήνυσαν σε κρατικές εταιρεες να «παγώσουν» οποιαδήποτε νέα συνεργασία με επιχειρήσεις του Λι Κα-Σινγκ.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Λι Κα-Σινγκ

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχήμα της συναλλαγής, η Terminal Investment θα αναλάβει τον έλεγχο των 41 λιμένων, ενώ οι δύο στον Παναμά θα περάσουν στην BlackRock. Η MSC, μητρική της Terminal Investment, που διατηρεί παρουσία σε 28 σημεία στην ευρύτερη Κίνα και δραστηριοποιείται σε δεκάδες γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Drewry Ειρικ Χούπερ, η απόκτηση όλων των λιμένων από την MSC είναι πιθανό να αποτραπεί από τις ρυθμιστικές Αρχές ανταγωνισμού, λόγω του κινδύνου υπερσυγκέντρωσης στην παγκόσμια αγορά λιμένων. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, η MSC αναμένεται να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο διαχειριστή λιμενικών τερματικών σταθμών παγκοσμίως, με βάση τον διακινούμενο όγκο.

Οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χάρτη των logistics, καθώς και στις γεωπολιτικές ισορροπίες που επηρεάζουν κρίσιμες ναυτιλιακές αρτηρίες, όπως η Διώρυγα του Παναμά. Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας εξέφρασε ήδη ανησυχίες για πιθανή απώλεια ουδετερότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στηρίζει την ανεξαρτησία του Παναμά και αντιτίθεται στον οικονομικό εκβιασμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/7/2025)

Advertisement 2
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ