Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει νέο πακέτο κυρώσεων, που περιλαμβάνει και κινεζικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι αποφάσεις των Βρυξελλών πλήττουν τη διμερή σχέση, καθώς «είναι ενάντιες στο πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους Κινέζους και στους Ευρωπαίους ηγέτες». Η Κίνα τονίζει ότι οι κυρώσεις προκαλούν «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και στην οικονομική συνεργασία» με την ΕΕ.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες ότι κινεζικές οντότητες ενισχύουν στρατιωτικά τη Ρωσία ή παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η κινεζική πλευρά ζητά την άρση των περιοριστικών μέτρων και καλεί την ΕΕ σε διάλογο με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις στοχεύουν οντότητες που θεωρείται ότι συνεισφέρουν στην πολεμική ικανότητα της Ρωσίας, απευθύνοντας ταυτόχρονα προειδοποιήσεις σε τρίτες χώρες για ενδεχόμενες συνεργασίες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις.