Η Ισλανδία αναδείχθηκε ξανά η ακριβότερη χώρα παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ελβετία για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.
Όπως ανέφερε ο οικονομολόγος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Viska, Vilhjalmur Hilmarsson, το επίπεδο τιμών στην Ισλανδία βρίσκεται πλέον περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από εκείνο της Ελβετίας, με βάση δεδομένα της Eurostat και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήταν το 2018 η τελευταία φορά που οι τιμές στην Ισλανδία είχαν ξεπεράσει τις αντίστοιχες της Ελβετίας.
Ο τουρισμός «εκτόξευσε» το κόστος ζωής
Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ισλανδική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.
Η ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου μετά την πανδημία ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα οδήγησε σε σημαντική αύξηση τιμών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες και τη στέγαση.
«Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Η αυξημένη ζήτηση έχει ωθήσει τους μισθούς υψηλότερα», σημείωσε ο Hilmarsson.
Ιδιαίτερη πίεση ασκείται και στην αγορά κατοικίας, καθώς οι τουρίστες ανταγωνίζονται τους μόνιμους κατοίκους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb.
Αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία
Παρότι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για το 2024 έδειχναν ότι η Ελβετία παρέμενε ακριβότερη κατά περισσότερες από επτά ποσοστιαίες μονάδες σε όρους αγοραστικής δύναμης, η ταχεία άνοδος των τιμών στην Ισλανδία φαίνεται πως ανέτρεψε την εικόνα.
Την ίδια στιγμή, τα υψηλά κόστη αρχίζουν να επηρεάζουν ακόμη και τον τουρισμό, με πρόσφατη έρευνα του οργανισμού τουρισμού της χώρας να δείχνει ότι αρκετοί επισκέπτες αποθαρρύνονται πλέον από το αυξημένο κόστος.
Ο Hilmarsson προειδοποίησε ότι η Ισλανδία χρειάζεται να διαφοροποιήσει την οικονομική της βάση.
«Μακροπρόθεσμα, η Ισλανδία δεν αναπτύσσει αρκετούς παραγωγικούς τομείς. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερους πυλώνες ανάπτυξης», υπογράμμισε.




