Ιταλία: Η επόμενη μέρα μετά το «όχι»

Τα πιθανά σενάρια των πολιτικών εξελίξεων μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος

 

Μετά το Brexit και την αναστάτωση που επέφερε η εκλογή Τραμπ, το χθεσινό «όχι» των Ιταλών ταράζει για ακόμη μία φορά τα ήδη… θολά νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνοντας πανικό στις διεθνείς Αγορές και «πονοκέφαλο» στην γερμανική Καγκελαρία που τώρα διαπιστώνει ότι το όραμά της για σταθερότητα (όπως η ίδια την εννοεί) δύσκολα θα λάβει σάρκα και οστά.

 

Ανάλογη αναστάτωση επικρατεί και στο εσωτερικό του κόμματος του απερχόμενου Ιταλού πρωθυπουργού (Δημοκρατικό Κόμμα), καθώς τώρα αμφισβητείται και η θέση του εντός αυτού. Το απόγευμα, όπως προανήγγειλε ο ίδιος, θα υποβάλει την παραίτησή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Τι προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα


Οι επιλογές του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα είναι πολλές και είναι αυτός που θα κρίνει το τι μέλει γενέσθαι σε παρόμοιες καταστάσεις. Τα επικρατούντα σενάρια είναι:

 

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

 

Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία θα πρέπει να είναι κοινής εμπιστοσύνης και να χαίρει ευρείας αποδοχής. Το τελευαίο διάστημα ακούγεται έντονα το όνομα του τωρινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν –πολιτικό που οι Αγορές σέβονται αρκούντως. Δύο ακόμη ονόματα είναι αυτά των Κάρλο Καλέντα (υπουργός Οικονομικής Αναάπτυξης) και Πιέτρο Γκράσο (πρόεδρος της Γερουσίας).

 

Μια τέτοια κυβέρνηση αναμένεται ν’ αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017, καθώς και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ενόψει πρόωρων εκλογών.

 

Θα μπορούσε όμως και να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Μπέπε Γκρίλο που ζητά εκλογές εδώ και τώρα.

 

Παραμονή Ρέντσι στην εξουσία


Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Ρέντσι δήλωσε τις τελευταίες ώρες («Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ»), το σενάριο αυτό μάλλον δεν έχει πιθανότητες υλοποίησης.

 

Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου


Είναι το πιο απίθανο σενάριο.  Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν.

 

Ωστόσο, οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Μπέπε Γκρίλο. Προτιμούν να προηγηθεί η τροποποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.

 

Εκλογές το συντομότερο ζητούν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων

 

Τη διεξαγωγή εκλογών «το συντομότερο δυνατό» ζήτησαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων μετά τη συντριπτική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

 

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό, με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά.

 

«Πιστεύουμε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει να περάσουν μήνες συζητήσεων για ένα νέο εκλογικό σύστημα», πρόσθεσε.

 

«Οι Ιταλοί θα πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατό», έγραψε από την πλευρά του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S).  «Το πιο γρήγορο, ρεαλιστικό και χειροπιαστό πράγμα είναι να πάμε αμέσως σε εκλογές με τον νόμου που ήδη ισχύει», είπε.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν γίνουν τώρα εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι θα κέρδιζε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως στον δεύτερο θα έχανε από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Παρόλα αυτά το κόμμα του Γκρίλο, που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κανένα κόμμα, θα δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ