Νέος εφιάλτης για την τουρκική οικονομία

Η διολίσθηση της λίρας, το selloff και τα συναλλαγματικά αποθέματα που «στερεύουν»

 

Ο εφιάλτης που ξεκίνησε κάποια καλοκαίρια πριν για την Τουρκία, με την υποτίμηση του νομίσματός της, στην πραγματικότητα, δεν τελείωσε ποτέ. Η τουρκική λίρα, «καθρέφτης» της οικονομίας της χώρας, βυθίζεται ξανά, με την πορεία της να θυμίζει αυτή που, περίπου 2 αιώνες πριν, πήρε η ναυαρχίδα του Οθωμανικού Στόλου, στη ναυμαχία της Τενέδου. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν μπουρλοτιέρηδες, αλλά διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τα χειρότερα για την οικονομία της γείτονος.

 

Την Τρίτη, η τουρκική λίρα διολίσθησε σε χαμηλό οκταμήνου έναντι του δολαρίου, φτάνοντας ένα ακόμα σημείο – κλειδί, το οποίο υπερασπίζονταν οι κρατικές τράπεζες, καθώς ο κλοιός γύρω από το νόμισμα στενεύει, τις τελευταίες εβδομάδες. Χάνοντας 0,6%, έκλεισε στα 6,0499 δολάρια στην Κωνσταντινούπολη. Μια εβδομάδα νωρίτερα, τα στηριζόμενα από την κυβέρνηση της χώρας πιστωτικά ιδρύματα, πούλησαν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα, σε μια -απέλπιδα, όπως αποδεικνύεται- προσπάθεια να συγκρατήσουν την πτώση της λίρας και να την κρατήσουν παραπάνω από το σημείο 6,05 ανά δολάριο.

 

Είναι αυτό το τέλος της ιστορίας; Παρά τις προσπάθειες του Tayip Erdogan να συγκρατήσει τη λίρα, οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία και οι αναλυτές φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Η νέα ένταση με τη Συρία, οι πέντε γύροι περικοπών των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας και οι τρεις μήνες του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, κάνουν τη λίρα απωθητική για τους περισσότερους επενδυτές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, Jason Tuvey, λέει ότι αναμένει εξασθένηση της τουρκικής λίρας κατά 20% στα 7,5 κομμάτια ανά δολάριο, ως το τέλος του έτους. «Οι τουρκικές αρχές», λέει, «έχουν κρατήσει δυνατά τη λίρα τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως δε νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Όσο οι αξιωματούχοι επεμβαίνουν για να ανεβάσουν το νόμισμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο μιας άτακτης προσαρμογής».

 

Με το IIF να σημαίνει συναγερμό για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και του νομίσματος της χώρας, επί της ουσίας αποδεικνύονται δύο γεγονότα: Πρώτον, πως η βούληση της αγοράς είναι ισχυρότερη από αυτή της τουρκικής κυβέρνησης για τη στήριξη του νομίσματος και δεύτερον, πως μετά από κάθε γύρο παρέμβασης, έχουμε νέο γύρο διολίσθησης. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτός ο φαύλος κύκλος;

 

Ο Tuvey λέει πως εάν οι αγορές συνειδητοποιήσουν αυτό που συμβαίνει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της απότομης καταβαράθρωσης της λίρας. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό δεδομένου του μεγάλου χρέους σε ξένο νόμισμα», εξηγεί. Το ξεπούλημα δολαρίων και η μείωση των επιτοκίων με την εντολή «δώστε φθηνά δάνεια» για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν έχουν στην πραγματικότητα αντίκρυσμα.

Αφαιρώντας τον υψηλό πληθωρισμό, τα χαμηλά επιτόκια μεταφράζονται σε αρνητικά, ενώ οι κανονιστικοί φραγμοί και οι απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της χώρας, οδηγούν τους ξένους επενδυτές είτε στην επιφυλακτικότητα για τοποθετήσεις στην τουρκική λίρα, είτε στην πώληση, για όσους κατέχουν ήδη θέσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ