Jeff Bezos: Ο άνθρωπος που έφτιαξε δικό του… κράτος

Η Amazon, το «ΑΕΠ» που είναι ίδιο με της Φινλανδίας, ο… ένατος μεγαλύτερος πληθυσμός του κόσμου και άλλα μυστικά

 

«Κράτος εν κράτει». Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που δικαιούται πραγματικά να ακούει αυτό τον χαρακτηρισμό, είναι ο Jeff Bezos. Όχι επειδή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στη διάσημη λίστα του Forbes. Αλλά επειδή η εταιρία που ίδρυσε, η Amazon, έχει το μέγεθος ενός κράτους και συμπεριφέρεται ως τέτοιο.

 

H κρίση του κορωνοϊού το απέδειξε περίτρανα αυτό, με δεδομένο ότι, την ώρα που οι αποθήκες της έφταναν στη μέγιστη χωρητικότητά τους, αυτή ανακοίνωνε πως ήδη έχει προσλάβει επιστήμονες και χτίζει τα πρώτα της εργαστήρια δοκιμών για τον COVID-19. Αυτά, θα παράγουν tests και πρωτοποριακούς τρόπους για να ελέγχουν τους 250.000 εργαζομένους της, ώστε να διαπιστώνεται εάν κάποιος είναι ασυμπτωματικός ή όχι φορέας του ιού και να «φρενάρει» μια τυχόν εξέλιξή του. Εντάξει αυτό, θα πει, κανείς, αλλά μήπως είναι υπερβολή να μιλάμε για «κράτος»; Όχι τυχαία το Amazon Prime Nation ονομάζεται έτσι και λογίζεται ως η χώρα με τον ένατο μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη, υπολογίζοντας τα 150 εκατομμμύρια (επί πληρωμή) μέλη της. Και, σε όποιους αρέσουν οι αριθμοί, η Amazon, η αξία της οποίας ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, έχει μεγαλύτερα έσοδα από το ΑΕΠ πολλών χωρών. Το 2019, το σύνολο των εσόδων της Amazon έφτασε τα 281 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων κρατών και σχεδόν ίδιο με το ΑΕΠ του Πακιστάν, της Χιλής, της Φινλανδίας, της Κολομβίας, της Τσεχίας.

 

Αλλά, δεν είναι μόνο τα έσοδα. O κολοσσός του Bezos, έχει μια σειρά από δραστηριότητες που του αποφέρουν κέρδη και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν στα χρόνια που έρχονται. Ένα από αυτά, είναι ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τομέας από τον οποίο ξεκίνησε και στον οποίο συνεχίζει να επενδύει, παρά το γεγονός ότι επεκτείνεται συνεχώς και σε νέες επιχειρήσεις. Άλλωστε, το 90% των εσόδων της προέρχεται από πωλήσεις στο retail και, σύμφωνα με τα στοιχεία του eMarketer, η εταιρία κατέχει το 50% των πωλήσεων e-commerce στις HΠA (2018), ενώ έχει χώρο ανάπτυξης:

 

Όπως για παράδειγμα το γενικότερο retail sales (κατέχει το 5% στις HΠA σε ό,τι αφορά το online και offline), αλλά και τις άλλες περιοχές στις οποίες επενδύει δυνατά, όπως τη γιγαντιαία αγορά της Iνδίας. Πέρα απ’ αυτά, όμως, πόσο ισχυρό «κράτος» είναι; Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχει δικό της διαστημικό πρόγραμμα, σχεδιάζοντας τουρισμό… εκτός Γης, αλλά και είναι κυρίαρχος σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Cloud, την αγορά του οποίου διεθνώς, ελέγχει κατά 40% η Amazon, η οποία παράλληλα έχει δεκάδες growth drivers, όπως υπηρεσίες υγείας, τις διαδικτυακές διαφημίσεις, την Alexa κ.α.

 

Και ο… πρόεδρος του «κράτους»; Ο Bezos, κατά πολλούς, θα κατακρημνιζόταν από την κορυφή των billionaires, φέτος, μιας και η απιστία του έφερε το διαζύγιο με τη MacKenzie και τον διαχωρισμό της περιουσίας. Ο συμβιβασμός με την -πρώην, πλέον- σύζυγό του, ήθελε τον ιδρυτή της Amazon να διαθέτει μετοχές ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon στη MacKenzie. Όμως ο ίδιος, αντί να δει το προσωπικό του net worth να… εξαϋλώνεται, το είδε να μεγαλώνει, φτάνοντας στα 113 δισ. δολάρια, λόγω μιας ανόδου, κατά 15% των μετοχών της Amazon από πέρυσι. Σε αυτά, αρκεί κανείς να προσθέσει τον οργασμό εργασίας που έφερε ο κορωνοϊός στον κολοσσό του -τέτοιο, που αναγκάζεται να προσλάβει 100.000 άτομα επιπλέον για να ανταποκριθεί στη ζήτηση-, και θα αντιληφθεί ότι… του χρόνου τέτοιες μέρες, ο Bezos θα είναι ακόμα πλουσιότερος…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ