Θα σώσουν την Τουρκία τα swaps;

Ο ERDOGAN ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙ

 

Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Με τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής της τράπεζας σε συνάλλαγμα να έχουν μειωθεί στα 27 δισεκατ. δολάρια, τη λίρα να έχει διολισθίσει κατά 13% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του έτους και την ανεργία και τον πληθωρισμό να κάνουν… πάρτι, η κατάρρευση του τουρισμού μετά από το «χτύπημα» του κορωνοϊού μοιάζει με τη χαριστική βολή. Ο πρόεδρος της χώρας, Tayip Erdogan φαίνεται να έχει εξαιρετικά περιορισμένο «οπλοστάσιο» για να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

 

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κρατά ένα τελευταίο χαρτί στα χέρια του. Οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμφωνία swap απέτυχαν, όμως υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι. Τη Δευτέρα, εν μέσω διαρροών ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τέσσερις χώρες και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συμφωνίες swap με αυτές, η τουρκική λίρα «τσίμπησε» κατά 0,4% ξεφεύγοντας από το χαμηλό όλων των εποχών (7,269 ανά δολάριο, στις 7 Μαΐου), φτάνοντας στις 6,85. Το ποιες είναι αυτές οι χώρες που θα παράσχουν στην Τουρκία τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξει την καταρρέουσα οικονομία της, δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ο τουρκικός Τύπος μιλά για την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και αυτή της Μεγάλης Βρετανίας. Mε ένα deal ύψους 10 δισ. δολ. με το Kατάρ, που είναι ουσιαστικά τριπλασιασμός του swap, ο Erdogan λαμβάνει μια «παράταση ζωής» για την οικονομία της χώρας. Θα είναι όμως, αυτή αρκετή;

 

Οι οικονομολόγοι λένε πως όχι, προβλέποντας μια οδυνηρή ύφεση για τη χώρα. Ο Soner Cagaptay, αναλυτής του Washington Institute of Near East Policy, λέει πως η πλέον η οικονομία είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας και του Erdogan. Η ανάπτυξη κινείτο σε χαμηλά επίπεδα (0,9% το 2019) και πριν από την πανδημία, ενώ η υψηλή ανεργία (13,6% τον Φεβρουάριο) και ο διψήφιος πληθωρισμός (10,97% τον Απρίλιο) αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και ασκούν επιπλέον πιέσεις στην οικονομία. Η χώρα έχει δυσβάσταχτο χρέος σε ξένα νομίσματα και οι αγορές ανησυχούν, με τους επενδυτές να το δείχνουν ανοιχτά.

 

«Δεν προβλέπονται εκλογές στην Τουρκία πριν από το 2023, όμως η δημοτικότητά του μειώνεται και ξέρει ότι θα είναι δύσκολο να αγνοήσει τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, αν η οικονομία ναυαγήσει», λέει ο Cagaptay, ο οποίος συμφωνεί πως ο Erdogan θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποφύγει το ΔΝΤ. Τουλάχιστον με τα swaps, μπορεί να κερδίσει νέα πίστωση χρόνου, ευελπιστώντας ότι θα προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις και πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ώστε να έρθει η ισχυρή ανάπτυξη το 2021…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ