Σαν να μην έφταναν τα όσα περνά η τουρκική οικονομία, με τη χειμαζόμενη λίρα, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη φούσκα των ιδιωτικών δανείων, έρχεται ένα ακόμα σοκ να προστεθεί.
Η χώρα κινδυνεύει σοβαρά με υποβάθμιση από την MSCI, με αφαίρεσή της -μετά από 31 ολόκληρα χώρα- από την κατηγορία των αναδυόμενων αγορών και να χαρακτηριστεί παραμεθόριος αγορά (frontier), ή ειδική αγορά που δεν ανήκει σε κανένα δείκτη.
Αυτό δεν είναι μια «πληροφορία», αλλά ανακοίνωση της MSCI, η οποία έκανε γνωστό ότι πιθανώς θα επανεξετάσει τη θέση της Τουρκίας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, αν οι συνθήκες στην τουρκική αγορά επιδεινωθούν περαιτέρω. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και υποβαθμιστεί σε frontier, θα τεθεί στην ίδια κατηγορία με λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μαρόκο. Θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της Τουρκίας, αλλά και γαι την πραγματική της οικονομία.
Όπως εξηγεί στους Financial Times, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της ειδικευμένης στις αναδυόμενες αγορές East Capital με έδρα το Ντουμπάι, εάν η Τουρκία υποβιβαστεί σε frontier, μπορεί να σημάνει μαζικές εκροές συνολικού ύψους 5 δισεκατ. δολαρίων από τις τουρκικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και 2 με 3 δισ. δολάρια από funds παθητικών μορφών επένδυσης που παρακολουθούν τον δείκτη. Από το 1989 είναι η Τουρκία στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, στον δείκτη των οποίων η MSCI περιλαμβάνει 26 χώρες. Mε την υποτίμηση της λίρας να έχει καταβαραθρώσει την αξία των τουρκικών μετοχών σε όρους δολαρίου, η στάθμιση της χώρας στον δείκτη MSCI έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Με τους αναλυτές της East Capital να τονίζουν ότι «η θέση της Τουρκίας είναι δίπλα στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, όχι δίπλα σε κάποια λιγότερο ανεπτυγμένη και μικρότερη παραμεθόριο αγορά», η MSCI φαίνεται να έχει άλλη άποψη, καθώς σχεδιάζει να θέσει υπό εξέταση την Τουρκία, επειδή η πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας έχει «επηρεαστεί δυσμενώς» από σειρά περιορισμών στο short selling.
Την ίδια ώρα, σοκαριστική είναι η έκρηξη που καταγράφει φέτος το χρέος της Τουρκίας, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 234 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 33,7% σε σχέση με πέρσι τον Μάιο. Βάσει στοιχείων της κυβέρνησης, το ακαθάριστο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας ανήλθε σε 1,6 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 234 δισ. δολάρια) στα τέλη Μαΐου με περισσότερο από το μισό αυτού, ή 825,2 δισ.α λίρες Τουρκίας (121 δισ. δολάρια) να είναι σε ξένο νόμισμα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ