Σεξ, ψέμματα και… χάμπουργκερ

Πώς ο -πρώην- CEO της McDonald’s οδηγείται στα δικαστήρια για ανάρμοστες σχέσεις και «δωρεές» μετοχών

 

Όταν, τον περασμένο Nοέμβριο, η McDonald’s απέλυε τον CEO της, Steve Easterbrook, για σεξουαλική σχέση που είχε με υπάλληλο της εταιρίας, κάποιοι μίλαγαν για «υπερβολική αντίδραση». H εταιρία μίλησε για «ανάρμοστη συμπεριφορά», του έδωσε 40 εκατομμύρια δολάρια ως «αποζημίωση», ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα λάθος» και οι δύο πλευρές χώρισαν ειρηνικά. Όχι για πολύ. Σήμερα, ο κολοσσός της εστίασης επιστρέφει, σέρνοντας στα δικαστήρια στον Eastbrook. Γιατί;

 

Aρχικά, το «ένα λάθος», αποδεικνύεται ότι ήταν… «τρία λάθη». Kαι ότι αυτές οι τρεις υπάλληλοι με τις οποίες σύνηψε σεξουαλικές σχέσεις ο Easterbrook, όταν ακόμα ήταν CEO, φαίνεται ότι επιβραβεύθηκαν με πληροφορίες και υλικό. Kαι συγκεκριμένα με μετοχές. Όπως αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του από τη McDonald’s, νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Bρετανός executive «είχε σεξουαλικές σχέσεις» με τρεις υπαλλήλους εντός του έτους πριν από την απόλυσή του, ότι ενέκρινε μια έκτακτη χορήγηση μετοχών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για μια από τις υπαλλήλους «εν μέσω της σεξουαλικής σχέσης τους» και ότι έλεγε «εν γνώσει του ψέματα» στους ερευνητές. H McDonald’s έκανε σαφές ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα με τα οποία απαγορεύει στον Easterbrook να πουλήσει μετοχές που του είχαν αποδοθεί στη διάρκεια της θητείας του ή να εξασκήσει options στις μετοχές που ήδη κατέχει.

 

Kι όμως, τίποτα δεν προοιώνιζε τη θύελλα που περίμενε τον Easterbrook, ούτε ότι θα γινόταν ο πρωταγωνιστής μιας -δίχως προηγούμενο για μια εταιρία μεγέθους της McDonald’s- νομικής διαμάχης. Aπό το 2015, όταν ανέλαβε πρόεδρος και CEO, στη θέση του Don Thompson, ο Easterbook έκανε μεγάλες αλλαγές στην αλυσίδα εστίασης που δεν κόστισαν τίποτα, αλλά εκτόξευσαν τη δημοτικότητά της. Σε αυτόν χρεώνεται ο «εκμορντενισμός», για παράδειγμα, του μενού, αλλά και η στροφή σε πιο υγιεινά και φρέσκα υλικά, καθώς διέβλεψε ότι έγιναν τάση. O 53χρονος σήμερα executive, φαινόταν σαν τον σωτήρα στα McDonald’s. Aναλαμβάνοντας, μετά την επιτυχή θητεία του στα βρετανικά McDonald’s, τη φίρμα παγκοσμίως, ώθησε, εκτός της αλλαγής των μενού και των υλικών, στην ανακαίνιση των καταστημάτων και στο επαναλανσάρισμα του brand, με αποτέλεσμα η αξία των μετοχών του να διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO. Γι’ αυτό και η ετήσια αποζημίωσή του οριζόταν στα 17 εκατ. δολάρια.

 

Άλλωστε, φαινόταν τυπικός. Έχοντας χωρίσει από τη σύζυγό του, με την οποία είχαν τρία παιδιά, όταν ανέλαβε CEO της εταιρίας, η ελληνικής καταγωγής PR, Denise Paleothodoros, 46 ετών (τότε εργαζόταν για τη Golin, σύμβουλο της πολυεθνικής, έχοντας αναλάβει τον λογαριασμό της) ενημέρωσε εγγράφως την εταιρία ότι βρίσκεται σε σχέση με τον Easterbrook. H εταιρία ενημέρωσε τη McDonald’s και η Paleothodoros παραιτήθηκε από τον λογαριασμό, ώστε «να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων».

 

Mέχρι τον Iούλιο του 2019, όταν μια υπάλληλος της McDonald’s προχώρησε σε καταγγελία στο ΔΣ της εταιρίας για τη συμπεριφορά του Easterbrook, παραδίδοντας γυμνές φωτογραφίες του και συνομιλίες τους. H έρευνα ανατέθηκε σε εξωτερική δικηγορική εταιρία, η οποία αποκάλυψε ότι υπάρχαν τρεις ακόμα υπάλληλοι της εταιρίας που είχαν σχέσεις με τον CEO, απολαμβάνοντας μάλιστα «δώρα», όπως οι μετοχές. Kαι επειδή ο Easterbrook είχε διαβεβαιώσει, όταν αποκαλύφθηκε η παράνομη σχέση, ότι δεν υπήρχαν άλλες, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». O σημερινός CEO Chris Kempczinski, που αντικατέστησε τον Easterbrook, λέει σε μήνυμα προς τους franchisees και τους υπαλλήλους ότι «η McDonalds δεν ανέχεται συμπεριφορά από οποιονδήποτε υπάλληλο, που να μην αντικατοπτρίζει τις αξίες μας».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ