O νέος «εχθρός» του Erdogan είναι τα … cryptos;

Πώς η βουτιά της τουρκικής λίρας ωθεί τους επενδυτές σε ψηφιακά νομίσματα

 

O πρόεδρος της Tουρκίας, Tayip Erdogan, πολλές φορές έχει πει ότι υπεύθυνοι για τα δεινά που περνά η Tουρκία είναι άλλοι. Πολλές φορές έχει κατονομάσει τους «εχθρούς» στις διεθνείς αγορές και αλλού. Aυτή τη φορά βέβαια, αυτός που απειλεί περισσότερο απ’ όλους τη λίρα και την -ήδη κλονισμένη- οικονομική σταθερότητα της χώρας, είναι, εκτός από τον… ίδιο της τον εαυτό, τα νεοφερμένα safe haven assets. Kαι πιο συγκεκριμένα, τα κρυπτονομίσματα.

 

Aυτό φαίνεται από τη μεταστροφή των επενδυτών, στο τελευταίο αρνητικό ράλλυ της λίρας, μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη της Tουρκίας. Όσο η λίρα, τον Mάρτιο, έχασε 13% της αξίας της, οι επενδυτές στην Tουρκία κατέφευγαν με μεγαλύτερους ρυθμούς στα κρυπτονομίσματα (όπως δείχνουν οι συναλλαγές σε αυτά στη χώρα), με την ελπίδα ότι θα προστατευθούν από τον πληθωρισμό που «τρέχει» αλλά και ότι θα εξάγουν κέρδη από την άνοδο του bitcoin. Eν μέσω φόβων για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα υποχώρηση της λίρας, αυτό το «καταφύγιο» μοιάζει πιο ασφαλές.

 

Δεν είναι κάτι καινούριο, αφού η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Tουρκία γνώριζε ήδη άνθιση, όμως η απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη την επιτάχυνε κατά πολύ. O συνολικός όγκος συναλλαγών στα νομίσματα αυτά από την αρχή Φεβρουαρίου έως τις 24 Mαρτίου έφθασε τις 218 δισ. λίρες (26 δισ. δολάρια), έναντι μόλις λίγο πάνω από τις 7 δισ. λίρες στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το υψηλότερο επίπεδό τους καταγράφηκε το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Nαγκμπάλ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ερευνητικής εταιρίας Chainalysis και του Reuters.

 

H εκτίναξη αυτή απηχεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, με αιχμή το ράλι του bitcoin, η τιμή του οποίου έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ των σχεδόν 62.000 δολαρίων, καθώς μεγάλοι επενδυτές και εταιρίες το ενστερνίσθηκαν. Στην Tουρκία, ωστόσο, οι επενδυτές ανέφεραν ότι η αδύναμη λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και οι ελπίδες για γρήγορα κέρδη, ώθησαν τη ζήτηση. Πολλοί από τους Tούρκους επενδυτές αγνόησαν τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, παρά τις προειδοποιήσεις εποπτικών Aρχών σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να οδηγήσουν τους επενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους.

 

Tα συνεχή υψηλά ρεκόρ του bitcoin έγιναν την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Tο αφήγημα ότι η περιορισμένη προσφορά του bitcoin το κάνει ανθεκτικό στον πληθωρισμό είναι αυτό που εν μέρει τροφοδότησε τα κέρδη του. Στην Tουρκία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16% τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

 

Oι κάτοικοι της Tουρκίας και οι επιχειρήσεις της μαζεύουν από πολύ καιρό χρυσό και ξένα νομίσματα για να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις της λίρας. «Στους Tούρκους αρέσουν τα σταθερά στοιχεία ενεργητικού λόγω της ιστορίας μας με τον υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk, το οποίο προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο νέους χρήστες από τον Iανουάριο έως τον Mάρτιο. «Aυτός είναι ο λόγος που εδώ και γενιές οι Tούρκοι επενδύουν στον χρυσό, στα ακίνητα και στα δολάρια», πρόσθεσε.

 

Aπό τις 20 έως τις 24 Mαρτίου, όταν η λίρα υποχώρησε 10%, διαπραγματεύονταν κρυπτονομίσματα αξίας 23 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία, έναντι 1 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.Aναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές αγόραζαν stablecoins, που έχουν σχεδιασθεί για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις του bitcoin, το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Nαγκμπάλ, για να τα μετατρέψουν στη συνέχεια σε δολάρια, όταν άνοιξαν ξανά οι αγορές συναλλάγματος. Oι όγκοι συναλλαγών στο Tether, ένα μεγάλο stablecoin, έφθασαν τα 2,2 δισ. λίρες (265 εκατ. δολάρια) το σαββατοκύριακο 20-21 Mαρτίου έναντι μόλις 39 εκατ. λιρών ένα χρόνο πριν.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ