Ένταξη στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά μελετά η Βρετανία

Την προοπτική να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην υπάρχουσα εμπορική συμφωνία που έχουν συνάψει ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς, γνωστή ως USMCA, φέρεται να εξετάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BBC και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η σκέψη αυτή υπαγορεύεται από τη διαφαινόμενη απροθυμία του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κυβέρνηση Τζόνσον για μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τη μετά το Brexit εποχή.

 

Οι δύο ηγέτες είχαν χθες το βράδυ συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών στο Λευκό Οίκο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζο Μπάιντεν είπε λίγο πριν από τη συνάντηση ότι θα συζητούσε «λιγάκι» για το εμπόριο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο «θα πρέπει να το δουλέψουμε».

 

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει μεν αισιόδοξος για μια διμερή εμπορική συμφωνία, αλλά είχε παραδεχθεί πρώτον ότι «οι Αμερικανοί όντως διαπραγματεύονται πολύ σκληρά» και δεύτερον ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «έχει πολλά στο κεφάλι του».

 

Βρετανική κυβερνητική πηγή υπέδειξε ως εναλλακτική οδό την πιθανότητα ένταξης στην USMCA, τη διακρατική εμπορική συνεργασία που δημιουργήθηκε μεταξύ των τριών αμερικανικών χωρών αφού ο Πρόεδρος Τραμπ κατήργησε τη συμφωνία NAFTA.

 

Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός Πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης την πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας AUKUS που συνυπέγραψαν με την Αυστραλία, προκαλώντας αντιδράσεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες περιέγραψαν τη συμφωνία ως «ξεκάθαρη έκφραση κοινών αξιών και κοινής προσέγγισης στον κόσμο».

 

Συμφώνησαν επίσης πως στο Αφγανιστάν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Η αναγνώριση των Ταλιμπάν θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαγωγή τους έναντι των Αφγανών πολιτών, είπαν οι δύο ηγέτες.

 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξάλλου, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα των επιπλοκών που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του σχετικού πρωτοκόλλου της συμφωνίας του Brexit.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε ως «τεράστια συνεισφορά» την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για διπλασιασμό των αμερικανικών εισφορών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Συζήτησαν επίσης διεθνή θέματα, όπως η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

Πηγή: Skai.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ