Διαστάσεις παγκοσμίου φαινομένου έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η… εμμονή των ανθρώπων στα τυχερά παιχνίδια. Σε μια εποχή που οι στοιχηματικές εταιρίες και τα παιχνίδια καζίνο είναι προσβάσιμα σε όλους μέσω των smartphone τους, τα τυχερά παιχνίδια φέρνουν σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει τον παθολογικό τζόγο στις διαταραχές εθιστικής συμπεριφοράς, ισοδύναμες με άλλες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ ή οι ουσίες. Ο εθισμός στον τζόγο δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέος. Για πολλούς εξελίσσεται σε σοβαρή διαταραχή με επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Για τον λόγο αυτό, ο ΠΟΥ έχει τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, με έμφαση στην ενημέρωση και πρόληψη. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το φαινόμενο αυτό έχει συνεχώς αυξητική τάση.
Σύμφωνα με το ICD-11 του ΠΟΥ, η διαταραχή τζόγου, «Gambling Disorder» όπως ονομάζεται επίσημα, ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά στοιχηματισμού, που συνεχίζεται παρά τις αρνητικές συνέπειες στην προσωπική ζωή, στην εργασία ή στις κοινωνικές σχέσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 1-3% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον τζόγο, ιδιαίτερα με τις online μορφές του, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της συνεχούς διαθεσιμότητας και της αμεσότητας στην ανταμοιβή.
Επιπλέον, είναι συχνή η συνύπαρξη με ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία. Ο τζόγος έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, προκαλώντας οικογενειακά προβλήματα, απώλεια εργασίας, οικονομική δυσκολία, χρέη, κοινωνική απομόνωση και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή αυτοκτονικού ιδεασμού. Πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι νέοι, άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών και όσοι αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση.
Ο ΠΟΥ προτείνει μια ολιστική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος: περιορισμό της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών, ενημέρωση και πρόληψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ψυχολογική υποστήριξη μέσω γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, ενίσχυση του οικογενειακού περιβάλλοντος και παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες στήριξης.
Στην Ελλάδα, η Γραμμή Βοήθειας για τον Τζόγο 1114 παρέχει δωρεάν και ανώνυμη υποστήριξη καθημερινά, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., μέσω του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).