Olympia Health & Nutrition Awards 2025: Το ελαιόλαδο ως σύμμαχος στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών

Πάνω από 900 δείγματα από 12 χώρες συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, με έμφαση στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιότητες του ελαιολάδου.

Εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου παρουσιάστηκαν στην 10η τελετή απονομής των διεθνών βραβείων Olympia Health & Nutrition Awards 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στη μελέτη και πιστοποίηση ελαιολάδων με βάση τις φαινολικές τους ενώσεις.

Φέτος συμμετείχαν πάνω από 900 δείγματα από 12 χώρες, ενώ περισσότεροι από 500 παραγωγοί βραβεύτηκαν.

Η τελετή περιλάμβανε ανακοινώσεις νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη δράση των φαινολών του ελαιολάδου στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο και η νόσος Alzheimer, καθώς και την αξιοποίησή τους σε συμπληρώματα διατροφής.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα για την επιστημονική και φαρμακευτική αξιοποίηση των συστατικών του ελαιολάδου με τεκμηριωμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η 10η τελετή απονομής των βραβείων ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας Olympia Health & Nutrition Awards πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα, από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health, WOCH), συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διεθνή προβολή του υψηλού φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και των ωφελειών του για την υγεία. Φέτος, περισσότερα από 900 δείγματα ελαιολάδου διαγωνίστηκαν και ελέγχθηκαν για τις φυσικές φαινολικές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βραβεύτηκαν πάνω από 500 παραγωγοί από 12 χώρες.


Το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH) ιδρύθηκε το 2018 από διεθνή ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, με σκοπό να πιστοποιεί τα ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια για τον ισχυρισμό υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκπαιδεύει τους παραγωγούς να δημιουργήσουν πιο υγιεινό ελαιόλαδο και να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων για την υγεία, με στόχο την αύξηση της οικονομικής τους αξίας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Olympia Awards πραγματοποιήθηκαν στο κομψό και ευρύχωρο περιβάλλον του Eleon Loft, τοποθεσία στην οποία κάποτε βρισκόταν ο αρχαίος ελαιώνας της Αθήνας. Της απονομής των βραβείων προηγήθηκε παρουσίαση επιστημονικών εργασιών που υποστηρίζονται από το WOCH, επισκόπηση των νέων μεθόδων παραγωγής ελαιολάδου από τον ιδρυτικό διευθυντή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis Olive Center Dan Flynn και ανασκόπηση των επιστημονικών εξελίξεων που σχετίζονται με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία ενώ παράλληλα τιμήθηκαν και οι δωρητές του WOCH.


Ξεκινώντας το επιστημονικό πρόγραμμα, ο ερευνητής κ. Γιώργος Κωστελένος παρουσίασε πρωτοποριακά ευρήματα που αναδεικνύουν την περιοχή του Αιγαίου ως κοιτίδα της συστηματικής ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως με ιστορία που ξεπερνα τα 5.000 έτη.
H Δρ Νικολέτα Μαντέλου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιέγραψε μελέτες σε ζώα που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εθνικό ίδρυμα ερευνών και το ινστιτούτο Παστέρ που αποκάλυψαν ότι οι φαινόλες του ελαιολάδου μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό σε διάφορους τύπους καρκίνων και επιπλέον ότι οι φαινόλες του ελαιολάδου μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να περιορίσουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας όταν συγχορηγούνται με κλινικώς χρησιμοποιούμενα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ο καθηγητής Γεώργιος Σαμούτης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής παγκοσμίως σε 100 ασθενείς για την επίδραση των φαινολών του ελαιολάδου υπό τη μορφή κάψουλας στο μεταβολικό σύνδρομο. Τα εντυπωσιακά ευρήματα έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση σε μια σειρά παραμέτρων όπως χοληστερόλη, σάκχαρο, πίεση, ουρικό οξύ, δείκτη μάζας σώματος, λειτουργία ήπατος και νεφρών καθώς και μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης και μεγάλη βελτίωση της αίσθησης ευεξίας. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης για πρώτη φορά αποδεικνύεται αδιαμφησβήτητα ότι η ευεργετική δράση του ελαιολάδου σχετίζεται κυρίως με τις φαινόλες που αυτό περιέχει και ανοίγει οι δρόμος για τη χρήση τους στο χώρο της ιατρικής.

Η καθηγήτρια Amal Kaddoumi παρουσίασε τα αποτελέσματα των πειραματικών και κλινικών μελετών που πραγματοποιεί στο Πανεπιστήμιο Augusta (Georgia, USA) σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου και ειδικότερα των πολυφαινολών που αυτό περιέχει στη νόσο Alzheimer και στη βελτίωση της μνήμης.

Ο αν.καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης πραγματοποίησε μια επισκόπηση των κλινικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και που προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο (HPEVOO) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, των εκφυλιστικών παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των προβλημάτων χοληστερόλης και των επιπτώσεων της παχυσαρκίας και του προδιαβήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, «Μετά από είκοσι χρόνια συστηματικής έρευνας από δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ο δρόμος προς το φαρμακείο για τις φαινόλες του ελαιολάδου έχει ανοίξει οριστικά». Αρκετοί τύποι προϊόντων με βάση το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο, πωλούνται ήδη στα φαρμακεία, όμως πλέον υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία και το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο με απομονωμένες φαινόλες που έχουν εξαχθεί από το ελαιόλαδο και έχουν τεθεί σε μορφή κάψουλας με την επωνυμία Thousand olives και το οποίο αποτελεί προϊόν που αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες.

Η Δρ Ελένη Μέλλιου, πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία, έκανε τη φετινή απονομή των βραβείων και των υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες με την υποστήριξη του ιδρύματος Λεβέντη. Τα βραβεία Olympia απονεμήθηκαν σε δυο εταιρείες για την οικονομική υποστήριξή τους στην έρευνα σχετικά με την αντικαρκινική δράση των φαινολών του ελαιολάδου: Laconiko (οικογένεια Pierrakos, Virginia, USA) και Pamako (Ανδρουλάκης Ευτύχιος).

Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με αρκετές φαινόλες για να κερδίσουν τον ισχυρισμό υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν χάλκινα βραβεία Olympia Health &; Nutrition και επιπλέον ασημένια και χρυσά βραβεία απονεμήθηκαν σε HPEVOO που υπερέβησαν τις απαιτήσεις του ισχυρισμού υγείας. Επιπλέον, τα EVOO που ήταν πλουσιότερα σε φαινόλες που προστατεύουν την υγεία έλαβαν ειδικά κορυφαία χρυσά βραβεία: Atsas Organic Products (Κύπρος), Laconiko (HΠΑ), και τα τρια καλύτερα από την Ελλάδα Olive Poem, The Greek Olive Estate, και με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες φέτος, Sparta Original Greek D. Sakkas Co.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ